U rujnu intenziviran rast potrošačkih cijena

74

trgovina-kolica-inflacija-midiPrema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu su očekivano inflatorni pritisci ojačali kao rezultat završetka sezone rasprodaja te viših cijena prometa i energije. Međutim, stopa inflacije još uvijek je razmjerno niska.

Naime, prosječna godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena za rujan je iznosila 1,4 posto.

Niske stope rasta potrošačkih cijena primarno su posljedica niske razine domaće potražnje, izostanka pritiska uvoznih cijena te općeg pada gospodarske aktivnosti.

Promatrano prema skupinama prema namjeni potrošnje, godišnji rast cijena uglavnom je posljedica viših cijena energije i prometa.

Tako su u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene porasle 6,7%, što je prvenstveno potaknuto rastom cijena zagrijavanja stana (+84,8%), tekućih goriva (+20,1%) i plina (+15,7%). Više cijene goriva posljedično su djelovale i na cijene prometa.

Naime, cijene prometa su zabilježile rast od 3,5% godišnje, što je primarno posljedica rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila (+10,3%).

U suprotnom smjeru, dakle na godišnji pad potrošačkih cijena ponovno su najviše utjecale niže cijene obrazovanja (-10,8%) i komunikacija (-1,0%). Cijene prehrane i bezalkoholnih pića zabilježile su blagi rast od 0,1 posto.

Nakon što su protekla tri mjeseca bilježile pad na mjesečnoj razini, u rujnu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju porasle za 0,3 posto.

Pri tome su rastu najviše pridonijele više cijene odjeće i obuće za 8,5% u odnosu na kolovoz, što je uobičajeno nakon završetka sezonskih sniženja. Cijene prehrambenih proizvoda porasle su 0,3 posto.

Do kraja godine, pod utjecajem ponovnog pogoršanja kretanja na tržištu rada, domaća potražnja neće se značajnije povećati. U skladu s tim, stopa inflacije ostat će relativno niska. U prilog tome ide i najava Vlade kako ove godine neće biti poskupljenja električne energije.

I dalje će zbog niže prošlogodišnje baze cijene energije u Hrvatskoj raditi najveći pritisak na godišnji rast potrošačkih cijena, ali će zato doprinos promjena cijena sirovina na svjetskim tržištima biti umjeren s obzirom da će do kraja godine, zbog usporenog oporavka razvijenih gospodarstava, cijene nafte bilježiti tek blagi rast.

Ipak, cijene prehrambenih proizvoda u rujnu su pozitivno doprinijele rastu potrošačkih cijena, a isti trend mogao bi se nastaviti i u zadnjem tromjesečju s obzirom na najavljeno poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda. (Limun.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here