U Srbiji odjeća poskupljuje do 30 posto

77

odjeca-ducan-midiNajveći proizvođači odjeće od pamuka najavljuju skoro podizanje cijena zbog nestašice i poskupljenja sirovina na svjetskom tržištu.

Odjeća bi mogla poskupjeti od 20 do 30 posto, ne samo zbog nestašica sirovine, već i zbog konstantnog rasta vrijednosti eura.

Nestašicu pamuka i drastično poskupljenje izazvale su nedavne poplave u Pakistanu, koji je četvrti najveći svjetski proizvođač pamuka.

“Još uvijek nismo poskupjeli, ali je sasvim sigurno da ćemo to uraditi. S obzirom na opće uvjete u kojima naša privreda posluje, poskupljenje je neminovno, ne samo zbog toga što je pamuk poskupio, već sve sirovine. Pored toga, i tečaj eura, koji stalno skače, tjera nas da podignemo cijene. Naši proizvodi će poskupjeti barem 20 do 30 posto”, kaže vlasnik i predsjednik Zekstra grupe, Dragan Đurić.

Predsjednik Unije tekstilaca Srbije Milan Knežević objašnjava da je zasad poskupio samo onaj pamuk koji dolazi iz Kine, Sudana i Pakistana. “Taj pamuk je zbog loše berbe poskupio od 25 do 30 posto u odnosu na 2009. godinu. Mi još uvijek nabavljamo većinom iz Turske, koja značajan dio prodaje u eurima, pa se ta razlika na inputu još uvijek ne odražava značajnije na maloprodajne cijene. Ukoliko sirovina poskupi za 20 posto, to bi trebalo rezultirati time da se maloprodajna cijena poveća za oko 40 posto, ali ne vjerujem da će biti baš tolikih oscilacija”, ističe Knežević.

“Kao i svugdje u svetu, „Levis” je poskupio i u Srbiji zbog rasta cijene pamuka, i to za oko 20 do 30 posto. Ukoliko se poskupljenje te sirovine nastavi, moguća su i dodatna podizanja cijena”, kaže Gordana Živković iz poduzeća „Varteks”, koji je uvoznik „Levisa” za Srbiju.

I u kompaniji „Yumco” iz Vranja navode da je poskupljenje neminovno.

“Radimo nivelaciju cijena, ne samo zbog pamuka, već zbog skoka cijena na malo. Za sada ne mogu najaviti kada će točno doći do poskupljenja, ali sigurno je da hoće. Prošle godine smo pamuk plaćali oko 1,80 eura, a sada je već 2,15 eura po toni. Veliki je skok u pitanju, i to s tendencijom daljnjeg poskupljenja. Dosta zavisi i od toga kako će proći berba u Grčkoj koja je, prema informacijama koje imamo, dosta slabija nego lani. Ne bih htio špekulirati, ali vjerujem da nas očekuje još jedno veće poskupljenje pamuka”, ističe direktor nabave te kompanije Zoran Stamenković.

On kaže da se za sada ne zna koliko će poskupljenje biti. “Ne znam koliko ćemo biti u mogućnosti podići cijene naših proizvoda, jer se ipak mora voditi računa o tržištu. Ako podignemo cijene za 30 posto, a ljudi su sve siromašniji, tko će onda kupovati naše proizvode. Ne vjerujem da ćemo moći dignuti cijene više od nekih pet posto”, kaže Stamenković.

U Privrednoj komori Srbije ipak se nadaju da neće biti drastičnih poskupljenja odjeće.

“Što se tiče poskupljenja gotovih odjevnih predmeta od pamuka, ne vjerujem da će se cijene drastično povećati, jer bi to uvjetovalo smanjenje potražnje, a modne kuće iz EU žele pod svaku cijenu smiriti turbulentno stanje na tržištu tekstila”, kaže tajnik Udruženja tekstilaca u PKS Vesna Vasiljević.

Na povećanje cijene pamuka najviše su utjecale razorne poplave u Kini i Pakistanu, vodećim svjetskim proizvođačima tog materijala. Uništeno je 4,25 milijuna jutara zemlje koja je bila zasađena pamukom, odnosno 25 posto ukupnog svjetskog prinosa. Poskupljenja odjeće od sljedeće godine već najavljuju i brendovi poput „H&M”, „Wonderbra”… (Press)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here