Merkur prodaje nekretnine, ulaganja, Big Bang i tvrtku u Srbiji

31

merkur-sjediste-ftdDa bi se spasio Merkur mora prodati nekretnine u vrijednosti većoj od 30 mil. eura, 60 mil. eura u ulaganjima te jedine dvije kćerinske tvrtke koje bi u slučaju stečaja mogle poslovati samostalno

Redovni vjerovnici Merkura će u idućih pet godina kroz prisilnu namiru naplatiti 62 posto potraživanja, dok bi u slučaju stečaja naplatili samo četvrtinu duga, piše slovenski list Dnevnik. Merkur ukupno duguje vjerovnicima više od 700 milijuna eura, od čega 375 milijuna eura otpada na redovna potraživanja.

Okružni sud u Kranju je odobrio je prisilnu namiru potraživanja i za prisilnog upravitelja imenovao je odvjetnika Ladislava Hafnera, koji je do sada vodio medijski manje praćene stečajeve i prisilne namire, piše Dnevnik.

U vjerovnički odbor sud je imenovao Factor banku, Gorenje, Novu Ljubljansku banku, Skupino Viator & Vektor, Raiffeisen banku, Salonit Anhovo, Jub, Probanku i tvrtku HTC Dva. Dnevnik podsjeća da je pokojni predsjednik uprave Merkura Bine Kordež krajem prošle godine na HTC Dva prenio brojne trgovačke centre i kompaniji je odobrio kredit od 190 milijuna eura.

Prisilna namira, za koju je Taxgroup kao procjenitelj vrijednosti poduzeća procijenio da postoji najmanje 50 posto mogućnosti da bude uspješno provedena, temelji se prvenstveno na spremnosti vjerovnika da se dio potraživanja pretvori u kapitalni udjel u Merkuru. Prema planu financijskog restrukturiranja redovni vjerovnici bi u kapitalne udjele pretvorili potraživanja u vrijednosti 70 milijuna eura, dok bi vjerovnici s osiguranim potraživanjima pridali još 15 milijuna eura svojih potraživanja.

Običnim vjerovnicima koji svoja potraživanja neće pretvoriti u kapitalne udjele u idućih pet godina isplatilo bi se oko 180 milijuna eura potraživanja, odnosno oko 36,7 milijuna eura godišnje. Obične vjerovnike Merkur bi isplaćivao prvenstveno iz prihoda ostvarenog poslovanjem i novim zajmovima. Uprava Merkura pod vodstvom Blaža Pesjaka uspjela je već namiriti 3,4 milijuna eura duga prema svojim zaposlenicima.

Merkur će idućih mjeseci prodavati brojne nekretnine i financijska ulaganja, ali obični vjerovnici od toga neće imati koristi. Kordež je praktično svu imovinu Merkura založio kako bi dobio zajmove, što znači da će prihodom od prodaje prvenstveno biti namirene banke. U iduće dvije godine Merkur će prodati nekretnine vrijedne 30 milijuna eura, au 2012. prodat će i svoje udjele u Savi i Gorenjskoj banci vrijedne oko 60 milijuna eura.

Predviđa se da će Merkur iduće godine prodati i Big Bang, kćerinsku tvrtku specijaliziranu za prodaju računalnih, audio i video proizvoda koja je procijenjena na 20 milijuna eura i s kojom su osigurani zajmovi Banke Koper i NLB-a, te Merkur International Beograd čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 milijuna eura, a založen je za kredit Hypo banke.

Big Bang i beogradski Merkur su jedine tvrtke iz Grupe Merkur koje bi u slučaju stečaja Merkura mogle poslovati samostalno.

Vjerovnicima s osiguranim potraživanjima do kraja iduće godine isplatit će se 116 milijuna eura potraživanja, a do kraja 2015. dodatnih 17 milijuna eura. Preostali dug prema bankama od 155 milijuna kuna Merkur planira reprogramirati i počeo bi ih otplaćivati 2016. godine.

Za daljnje poslovanje trgovački lanac iz Nakla trebat će nove zajmove. S bankama su već dogovorena jamstva u iznosu 30 milijuna eura, a pregovara se o kreditu za poboljšanje likvidnosti od 40 milijuna eura. Merkur nove kredite treba za oživljavanje poslovanja i punjenje polica u trgovačkim centrima. Prema zadnjim podacima zalihe vrijede 41 milijun eura, a od toga 8,5 milijuna eura otpada na centralno skladište. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here