Srpskom tržištu nedostaje diskontna prodaja

64

lidl-strelica-ftdU Srbiji za sada nema nijednog pravog diskontera pa tržište željno očekuje njihov dolazak jer će proizvode za svakodnevnu potrošnju, prije svega osnovne živežne namirnice, prodavati po nižim cijenama, izjavila je pomoćnica srbijanskog ministra trgovine Ljiljana Stanković.

Ona je istaknula kako diskonteri robu mogu prodavati po znatno nižim cijenama jer je i nabavljaju znatno jeftinije te su koncentrirani na manji broj artikala u okviru jedne grupe.

Stanković je pritom navela primjer kako diskontni lanci ne šire svoj asortiman na 50 vrsta čokolada, već prodaju samo tri koje kupuju u velikim količinama pa kod dobavljača ostvaruju povoljnije uvjete nabave, što se kasnije prenosi na potrošače.

Oni se trude, kaže Stanković, da njihovi maloprodajni objekti i sva operativa budu znatno jeftiniji, objekti su im skromni, potrošači uglavnom sami otvaraju kutije i bez ičije pomoći obavljaju izbor.

Kao primjer je navela njemački diskontni lanac Lidl koji u asortimanu uglavnom ima vlastite trgovačke marke koje nabavlja kroz centralizirani sustav za sve zemlje u kojima posluje.

“Oni priređuju natječaje za dobavljače iz cijelog svijeta i angažiraju onog tko im je najpovoljniji, na primjer, za pravljenje jedne vrste čokolade i tu čokoladu prodaju pod svojim imenom na svim tržištima gdje su prisutni”, objasnila je.

Na našem tržištu, kaže Stanković, nedostaju i outlet prodavaonice, u kojima se po sniženim cijenama prodaje brendirana garderoba iz prethodnih sezona. “Te prodavaonice su vrlo raširene u svijetu, a kod nas ih nema, jer prepreku njihovom otvaranju mogu predstavljati i uvoznici najjačih brendova.” (Tanjug)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here