Velesajam se ne boji Zagreb Auto Weeka

33

zagreb-auto-week-ftdSa Zagrebačkog velesajma poručuju da planiraju organizirati sličnu priredbu naziva Auto moto market

Više od 20 automobilskih marki će se u idućih tjedan dana predstaviti posjetiteljima trgovačkog centra West Gate, a događaj je nazvan Zagreb Auto Week, pa se već čuju tvrdnje da je trgovački centar preoteo Zagrebačkom velesajmu Auto Show.

Tome u prilog idu najave da će pored svakog automobila biti i hostese, vozila će biti u prostranim hodnicima tog centra s obilježjima pojedine marke, čak bi i ugostiteljski objekti trebali za ovu prigodu preuzeti boje pojedinih marki automobila.

Za razliku od posrnulog sajma automobila na Velesajmu, razgledavanje automobila u West Gateu je besplatno, što je i logično, jer se trgovački centar nada da će automobilski noviteti privući neke nove posjetitelje koji će ponešto i trošiti.

Dobitna kombinacija
“Ovo bi trebala biti dobitna kombinacija za sve. Trgovački centar će dobiti nove posjetitelje, autokuće će moći predstaviti novitete i možda nešto prodati, a posjetitelji će u ugodnom ambijentu moći upoznati novosti iz autoindustrije”, kaže Zvonko Zemljić, voditelj projekta Zagreb Auto Week, dodajući da će imati sve što ima i Auto Show.

No Nikola Bunjevac, koordinator Zagrebačkog velesajma zadužen za Auto Show, tvrdi da je riječ o dva potpuno različita događaja.

“Takve priredbe nisu zapravo sajmovi i sigurno nam nisu konkurencija. Osnovna razlika je u tome što kod nas nastupaju matične kuće, a u West Gateu tek pojedini dileri”, kaže Bunjevac za Poslovni dnevnik, ali priznaje da očito postoji praznina zbog neodržavanja Auto Showa.

I sam Velesajam je planirao organizirati sličnu priredbu koju bi nazvali Auto moto market, koja bi bila neki zamjenski Auto Show, ali su odustali smatrajući da se situacija na tržištu neće bitno mijenjati. Osim toga, kaže Bunjevac, nisu htjeli kvariti ono što pripremaju za 2012. kad bi se trebao održati njihov idući sajam.

Pravi i krivi štandovi
No uspije li projekt West Gatea, njihova bi se manifestacija održavala dvaput godišnje, pa se već uvelike planira nova izložba koja bi se trebala održati u svibnju 2011. godine. “Taj bi šou trebao biti još veći jer ćemo postaviti i vanjske šatore i pokušat ćemo organizirati dvije priredbe godišnje”, kaže Zemljić.

Bunjevac ne strahuje ni od takvih najava jer se pouzdaje u visoku kvalitetu po kojoj je u regiji bila poznata izložba automobila na Velesajmu.

“Kod nas su autoproizvođači predstavljeni na pravim štandovima koji često stižu iz država u kojima se proizvodi pojedina marka. U West Gateu štandova gotovo da i neće biti, već samo puno tepiha i automobili”, kaže Bunjevac, uvjeren da će matične kuće znati procijeniti koji im je sajam važniji.

Novi pristup


Trgovci pozdravljaju ideju

Ivan Kozina, vlasnik autosalona Kozina, na Zagreb Auto Weeku će predstaviti novitete Chevroleta i Opela. “West Gate je sigurno dobra destinacija jer ljudi u isto vrijeme mogu obaviti kupnju u trgovinama i razgledati što to novog nudi industrija automobila. Hrvatska je malo tržište i mislim da je ovakva manifestacija budućnost, barem dok stvari ne legnu na mjesto”, rekao je Kozina. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here