Agrokor pretekao Mercator i postao regionalni lider u maloprodaji

43

konzum-kupci-kolica-ftdLider Adria regije u maloprodaji je hrvatski Agrokor kroz maloprodajne lance Konzum i Idea, pokazalo je izvješće konzultantske kompanije Deloitte za 2009.

Agrokor vodi po prihodima s 2,67 milijardi eura, ali mu za vratom diše slovenski Mercator s tek tristotinjak milijuna eura manjim konsolidiranim prihodima. Treći po prodaji u zemljama bivše Jugoslavije je Miškovićev Delta Maxi s nešto više od milijardu eura prihoda.

Ove tri kompanije čine gotovo dvije trećine ukupne prodaje, a zanimljivo je da je Agrokor pretekao Mercator zabilježivši rast od dva posto u godini u kojoj su Slovenci zabilježili pad po istoj stopi.

U Hrvatskoj je Konzum lider i po prodaji kojom je ostvario 1,54 milijarde eura prihoda, ali i po prodajnoj površini s čak 682 trgovine površine veće od 220 tisuća četvornih metara i s čak 25,8 posto tržišta.

Taj lanac ima pet puta veće prihode od drugog najboljeg, Plodina, dok je Mercator tek na četvrtom mjestu najuspješnijih na domaćem tržištu s 300 milijuna eura prihoda ostvarenih u Hrvatskoj i to u 2009. u kojoj su zabilježili fantastičnih 14 posto rasta.

“Adria regija nije više dovoljna za najveće maloprodajne lance pa se očekuje širenje prema Bugarskoj i Albaniji”, nagovještava Slaven Ćurić, menadžer u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Gotovo svi trgovački lanci u Top 10 najveći dio prodaje koncentriraju na tržišta Hrvatske i Slovenije, gdje je kupovna moć najveća, a i to su tržišta na kojima je konsolidacija uznapredovala na najviši stupanj.

Trgovačke marke sve su popularnije u Hrvatskoj u kojoj ih kupuje čak 39 posto potrošača, ali isto toliko ih drži da su ti proizvodi lošije kvalitete od standardnih proizvoda.

Regija nije tako dobro prihvatila trgovačke marke kao Hrvatska, ali porast prodaje tog sektora može se očekivati usporede li se podaci iz Europe kojoj stremimo, gdje povoljnije proizvode trgovačkih lanaca konzumira čak 45 posto potrošača. (SEEbiz)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here