Anketa: Božićnicu očekuje 43 posto ispitanika

29

blagdan-potrosnja-bozic-ftdPrimjerena božićnica u prosjeku bi trebala iznositi 1.964 kune, što je za 24 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje u iznosu id 1.572 kune, pokazuje anketa provedena tijekom studenog na portalu MojPosao, na više 1.000 ispitanika.

Iznos očekivane božićnica veći je od prošlogodišnjeg za 134 kune ili za 9,3 posto.

Ove godine 43 posto ispitanika očekuje božićnicu, što je za osam posto manje nego u 2009. godini.

Među ispitanicima koji očekuju božićnicu velika većina (81 posto) očekuje novac, u prosječnom iznosu od 1.572 kune.

Bon očekuje 36 posto ispitanika (više nego u 2009. godini kada ga je očekivalo 27 posto) i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon pakete ove godine očekuje osam posto anketiranih.

U najvećoj mjeri ove godine božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64 posto) i zaposleni u stranim institucijama (53 posto).

U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40 posto zaposlenika, a u državnim institucijama četvrtina (25 posto) što je velika razlika u odnosu na prošlogodišnjih 68 posto.

U sredini su zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu gdje božićnicu očekuje 42 posto zaposlenih.

S obzirom na broj zaposlenih kod poslodavca, božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u tvrtkama i institucijama s više od 200 zaposlenih.

Regionalne razlike nisu toliko izražene pa ispitanici iz svih regija podjednako (ne)očekuju božićnicu, no ipak su najviše optimistični u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru.

Ove će godine 47 posto zaposlenih zamjeriti poslodavcu ako ne isplati božićnicu koju smatraju svojim pravom, a 53 posto smatra da će božićnica biti isplaćena ovisno o poslovnim rezultatima. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here