Mljekari ne pristaju na višu otkupnu cijenu mlijeka

54

Gospodarsko-interesno udruženje Croatiastočar, koje okuplja prerađivače mlijeka, u današnjem je otvorenom pismu reagiralo na medijske istupe Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

mlijeko-otkupna-cijena-2-midiObraćajući se Rešetaru, iz Croatiastočara tako navode da povećanje osnovne cijene mlijeka za 10 posto te izmjena parametara za formiranje cijene mlijeka s 4,2 posto mliječne masti i 3,4 posto bjelančevina na 3,7 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina, što traže proizvođači, „podrazumijeva povećanje otkupne cijene mlijeka za 20,5 posto, a ne za 10 posto kako pogrešno navodite kroz medijske istupe.“

Otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj prate EU cijene te unazad godinu dana neprekidno rastu da bi u zadnjem kvartalu ove godine bile u prosjeku 20 posto veće u odnosu na isto razdoblje lani. Također, u prosincu 2010. godine otkupna cijena mlijeka veća je za čak 0,42 kn u odnosu na isti mjesec lani, upozoravaju iz udruženja mljekara te naglašavaju kako projekcije upućuju na to da će u prvom kvartalu 2011. godine otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj rasti za dodatnih 5 posto u odnosu na posljednji kvartal ove godine.

Osim toga, otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće su za 5 posto u odnosu na otkupne cijene mlijeka u zemljama EU 25, dok trošak 5 posto većih otkupnih cijena mlijeka u Hrvatskoj mljekare preuzimaju na sebe kao dodatan oblik stimulacije proizvodnje mlijeka, kaže se u pismu.

otkupne-cijene-mlijeka-hr-eu-tablica-wide„Cijene konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva na policama trgovina ne prate rast otkupnih cijena mlijeka, već su u prvih devet mjeseci 2010. godine niže za 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih deset mjeseci potrošnja mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva pala je za 5 posto u odnosu na isti period lani. Svako dodatno povećanje otkupnih cijena mlijeka, koje nije uvjetovano tržišnim mehanizmima značilo bi dodatno neopravdano povećanje cijena gotovih proizvoda – konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, novi udarac na budžete potrošača, dodatan pad potrošnje konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, dodatan rast uvoza značajno jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, daljnji pad izvoza hrvatskih mljekara te u konačnici novo smanjenje otkupa i proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj“, smatraju u Croatiastočaru.

Pritom dodaju kako je za domaće mljekarstvo u ovom trenutku ključno podizanje proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, a rast otkupnih cijena mlijeka nije mjera koja to može učiniti.

„Želimo Vas obavijestiti kako će svaka mljekara sa svojim kooperantima dogovarati uvjete suradnje te donijeti akcijski plan za povećanje proizvodnje mlijeka na vlastitom otkupnom području“, ističe se u pismu koje potpisuje Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here