Njemačka: Rast maloprodaje u studenome

34

njemacka-rewe-maloprodaja-midiNakon pada u rujnu, promet u maloprodaji porastao je u listopadu 2,3 posto na mjesečnoj razini

Promet u njemačkoj maloprodaji, prilagođen kalendaru i sezonskim varijacijama, porastao je u listopadu 2,3 posto u odnosu na mjesec ranije u nominalnom i realnom izrazu, objavio je u srijedu njemački statistički ured.

Preliminarne brojke Destatisa svjedoče o zaokretu s obzirom da je u rujnu u istom postotku zabilježen pad prometa u najvećem europskom gospodarstvu, odnosno za 2,3 posto na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj razini promet u njemačkoj maloprodaji u listopadu je nominalno porastao za 0,4 posto, dok je u realnom izrazu bio manji za 0,7 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

U prvih deset mjeseci u 2010. promet je uvećan nominalno za dva posto a realno za jedan posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je nadalje Destatis.

Stoga bi najnovije brojke mogle navesti na zaključak da bi oporavku njemačkog gospodarstva uz izvoz, njegov dosadašnji glavni pokretač, odsad mogla pomoći i osobna potrošnja.

Iako su podaci o njemačkoj maloprodaji podložni čestim korekcijama, analitičar UniCredit Grupe Alexander Koch navodi u svojoj bilješci da najnoviji podaci ukazuju na snažan oporavak i time se “pojačano usklađuju s trendom koji bilježe i ostali pokazatelji osobne potrošnje”.

Tako su i povjerenje potrošača i ono poslovno u sektoru maloprodaje značajno poboljšani tijekom proteklih mjeseci, za razliku od ostalih zemalja EU-a, ističe se dalje u toj bilješci. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here