Puls sektora: Količinski oporavak, vrijednosni gubitak

46

fmcg-maloprodaja-midiDok je u zemljama Europske unije sektor robe široke potrošnje već neko vrijeme u plusu, s nominalnim rastom od 2,3%, hrvatska se maloprodaja još uvijek nije vratila na put rasta

Kao što pokazuje zadnji Nielsenov Growth Reporter, hrvatska se maloprodaja još uvijek nije vratila na put rasta. U zadnjem mjerenom razdoblju (travanj-kolovoz 2010) zabilježen je nominalni pad od 1,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vidljivo je da su se prodane količine polako počele oporavljati i sada su za 1,6% veće nego u istom razdoblju lani. Međutim, zahvatio nas je trend deflacije u robi široke potrošnje pa je ukupni vrijednosni promet kroz dućane, prema podacima iz Nielsenovog panela, i dalje lošiji nego lani (-2,8%).

Ukupni izmjereni pad je manji nego tijekom 2009. godine, a ako se ovaj trend nastavi tek se u narednim razdobljima može očekivati pomak u pozitivni dio ljestvice. U isto vrijeme, FMCG sektor EU-a je već u plusu, s nominalnim rastom od 2,3%.

Čast iznimkama

nielsen-panel-maloprodaje-prehrana-largePodijeljeno na sektore, prehrana je u Hrvatskoj tijekom 2010. godine u manjem padu (-1,3%), kojeg predvode slatkiši (-2,8%) te alkoholna i bezalkoholna pića (-2,5%). Ovaj je rezultat u potpunosti u skladu s Nielsenovom studijom ShopperTrends iz veljače ove godine, gdje su ove kategorije pri vrhu popisa onih kojih su se potrošači spremni odreći u slučaju povećanja cijene. Očekivano, na dnu tog popisa su esencijalne kategorije poput svježe hrane, voća i povrća, mesa, hrane za bebe, ali i možda manje očekivano – kava i čaj. Kako god tumačili tu činjenicu, unatoč recesiji i posljedičnom padu prodaje većine kategorija ove godine, kave i čajevi su zabilježili rast.

Isto tako rasle su i mesne prerađevine (hrenovke, paštete, trajne i polutrajne salame i kobasice) i ranije spomenuta hrana za bebe, kojih su se Hrvati najmanje spremni odreći.

Analizirajući prehrambene kategorije nešto detaljnije, Nielsenov panel pokazuje da je većina njih zabilježila pad ili stagnaciju. Vidljivo je, međutim, da postoje neke iznimke koje rastu i unatoč “teškim vremenima”.

Rast prodaje zabilježen je tako u majonezama, čokoladama za kuhanje i začinima, što navodi na zaključak da građani sve više i češće kuhaju kod kuće. Je li za to zaslužna kriza ili sve veći broj kulinarskih TV emisija, prepustit ćemo mašti na volju.

nielsen-panel-maloprodaje-neprehrana-largeNeprehrana u padu
Neprehrambene kategorije u ovoj su godini većinom bilježile značajnije gubitke. Na razini sektora to je smanjenje prodaje od 2,4% (vrijednosno čak 4,7%), a u padu prednjače proizvodi za osobnu njegu (-4,1%) i njegu lica (-4,6%). U obje je ove kategorije zabilježena i deflacija, no niti prosječno pojeftinjenje očito nije spriječilo pad prodaje. Od svih kategorija u neprehrambenom sektoru komadni su rast prodaje zabilježili proizvodi za bebe (pelene, vlažne maramice, sredstva za njegu tijela i ruku) i to u iznosu od 3,7%, ali uz smanjenje prosječne cijene od 10%.

Uz činjenicu da njegu beba ne zanemarujemo niti u teškim ekonomskim uvjetima, jedina skupina kategorija koja se ističe rastom su sredstva za pranje posuđa (+3,2%) i to među njima najviše sredstva za ručno pranje.

Nakon što smo u prehrambenim kategorijama zaključili da je kuhanje kod kuće dobilo određeni zamah, i ovo se čini kao nastavkom sličnog trenda.

Sandro Vrbanus,
Voditelj ključnih klijenata

nielsen-logo

Nielsen

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here