Rast maloprodaje u studenom 2,5 posto

42

blagajna-maloprodaja-trgovina-ftdO oporavku trgovine na malo još uvijek prerano govoriti jer su blage pozitivne stope rasta posljedica prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenom 2009. zabilježen pad prometa od trgovine na malo od 15,8%

Prema preliminarnim podacima Državni zavod za statistiku (DZS) promet od trgovine na malo porastao je u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec lani realno za 2,5 posto, a nominalno za 3,8 posto.

Studeni je tako peti mjesec za redom u kojem se bilježi realni rast prometa na malo na godišnjoj razini. Promet od trgovine na malo tek je u srpnju ove godine porastao prvi put nakon 21 mjeseca u kojima se uzastopno bilježio pad na godišnjoj razini.

Blage pozitivne stope rasta posljedica su prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenom 2009. godine zabilježen snažan pad prometa od trgovine na malo (realni pad od 15,8% godišnje). Rast je zasigurno obuzdan intenziviranjem negativnih trendova na tržištu rada, što izravno utječe na kupovnu moć stanovništva. Stoga je o oporavku maloprodaje još uvijek prerano govoriti.

Analitičari RBA navode da se slična kretanja u trgovini na malo mogu očekivati i prema posljednjim podacima za prosinac. Osim toga, pored baznog učinka, na maloprodaju će povoljno djelovati i ukidanje više stope tzv. kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju.

Budući da su prvu polovicu godine obilježile negativne stope rasta, utjecaj blagog porasta prometa u trgovini na malo u drugoj polovici godine trebao bi izostati te bi na razini cijele 2010. mogli zabilježiti realan pad od oko 2% godišnje, procjena je analitičara RBA koji ponovno ističu da se značajniji oporavak trgovine na malo može očekivati tek nakon oporavka tržišta rada. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here