SAD: Internetska prodaja porasla za 13 posto

52

online-trgovina-midiAmerikanci su potrošili rekordnih 30,8 milijardi dolara na kupnju preko interneta tijekom sezone prazničnih kupovina, što je skok za 13 posto u odnosu na godinu ranije, pokazala je anketa.

Istraživačka tvrtka comScore objavila je da je trgovinu preko interneta tijekom ovogodišnje sezone prazničnih kupovina, odnosno u 56 dana u razdoblju od studenog do prosinca, podupro kasniji val potrošnje budući da je oko 2,45 milijardi dolara potrošeno preko interneta u tjednu do 26. prosinca, što je skok od 17 posto.

“Internetska blagdanska potrošnja ostala je snažna tijekom Božića, a već smo ranijih godina svjedočili tome da ukupne sezonske kupovine lako premašuju razine zabilježene u prethodnim godinama, pa je dosegnut novi rekord potrošnje od gotovo 31 milijarde dolara”, izjavio je predsjednik comScorea Gian Fulgoni.

“Tijekom ovih blagdana, američki potrošač uspio je minimalizirati utjecaj nastavljenih gospodarskih teškoća zbog visoke stope nezaposlenosti i pada cijena nekretnina te mu je potrošnja bila nešto snažnija nego što smo očekivali “, dodao je.

Tijekom sezone darivanja najprodavanija su bila računala i slični proizvodi, čija je prodaja skočila za 23 posto, a slijede knjige i časopisi sa skokom prodaje od 22 posto, potrošačka elektronika sa skokom od 21 posto, te računalni softveri i igračke, čija je prodaja bila veća za 20 odnosno 16 posto.

Zasebna ovotjedna anketa tvrtke MasterCard Advisors SpendingPulse pokazala je 5,5-postotno povećanje ukupne blagdanske potrošnje, izuzev automobila, u razdoblju od 5. studenoga do 24. prosinca. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here