Snažan rast tržišta tehničkih proizvoda u Njemačkoj

25

Novi rezultati GfK TEMAX-a, istraživanja o tržištu tehničkih proizvoda, pokazuju rast tog tržišnog segmenta u Njemačkoj za 4 posto. Predvodnica je informatička tehnologija, ali i veliki i mali kućanski uređaji, dok foto-proizvodi i potrošačka elektronika također održavaju pozitivne trendove.

media-markt-njemacka-tehnika-midiProizvodi informacijske tehnologije skočili su čak za 14,4 posto prema trećem kvartalu iz prethodne godine. Gotovo polovina tog rasta otpada na prijenosa računala iako ni“desktop“ računala ne zaostaju.

Zbog pada cijena potrošači pokazuju posebno zanimanje za „all-in-one“ računala koja integriraju svu relevantnu tehnologiju u monitor. Osim privatnih osoba ovdje se ponovno pojavljuje poslovni sektor s rastom kupovine.

Kod malih kućanskih aparata traži se sve više proizvode visoke kvalitete (rast od 7,5%). Predvode aparati za spremanje kave i espresa. Traže se sve više štedljivi i robotizirani usisavači prašine.

Kod velikih kućanskih aparata dolaze sve više do izražaja proizvodi s velikom energetskom  efikasnosti (A++). Najbolje prodavana grupa su hladnjaci (posebno ugradbeni). Dvoznamenkasti rast se javlja također kod štedljivih sušilica rublja.

Kod foto opreme (rast 3,5%) podgrupa s najvećim rastom su digitalne kamere koje čine čak tri četvrtine svih sredstava uloženih u kupnju ovog segmenta.

Potrošačka elektronika raste po stopi od oko 1 posto, a predvode je ravni tv ekrani.

Posebnu važnost dobivaju funkcije kao: internet priključak, LED osvjetljenje, „3D-readiness“, „tripple tuners“, i „full-HD-readiness“. Pojavila se i velika potražnja za „Blu-ray” uređajima.

Telekomunikacijski segment pak zabilježio je pad od oko 4 posto. Raste samo prodaja mobitela i tzv. pametnih telefona („touchshreens“ i „open operating systems“).

Tehnički proizvodi za opremanje ureda rastu po stopi od oko 6 posto (najbolje se prodaju „printer cartridges“ pa i „inkjet printers“).

Sveukupno, za proizvode potrošačke elektronike u Njemačkoj može se reći da će tekuću godinu završiti pozitivno jer božićno razdoblje doprinosi kupnji široke palete novih proizvoda u ovom segmentu, zaključuje se u istraživanju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here