FAO: Indeks cijena hrane na rekordnoj razini u prosincu

78

psenica-hrana-midiIndeks mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda koja obuhvaća žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer

Cijene hrane porasle su u prosincu na međunarodnim tržištima, pa je indeks cijena koji izrađuje agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) dosegnuo rekordnu razinu, priopćeno je u srijedu iz te agencije.

Indeks mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda koja obuhvaća žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer a u prošlom je mjesecu njegova prosječna vrijednost iznosila 214,7 bodova, u usporedbi s 206,0 bodova u studenom.

Tako su cijene hrane u prosincu porasle šesti mjesec zaredom, poduprte skokom cijena šećera i poskupljenjem žitarica i uljarica, a indeks se u nominalnom izrazu popeo na najvišu razinu otkad su se 1990. počeli prikupljati odgovarajući podaci.

FAO-ov indeks cijena šećera skočio je u prosincu na rekordnu razinu od 398,4 boda, s 373,4 boda u studenom.

Indeks cijena žitarica, koja uključuje cijene osnovnih prehrambenih namirnica poput pšenice, riže i kukuruza, porastao je u prosincu na prosječnih 237,6 bodova, što je najviša razina od kolovoza 2008. U studenom indeks je iznosio 223,3 boda.

Cijene uljarica poskočile su u prosincu na 263 boda, s 243,3 boda u studenome. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here