Mali trgovci nezadovoljni ugovorima s TDR-om

48

cigarete-maloprodaja-kiosk-midiMali trgovci nezadovoljni su novim ugovorima o prodaji s Tvornicom duhana Rovinj (TDR) koji su trebali stupiti na snagu 1. siječnja, a kojima ih TDR, kako kažu, ucjenjuje niskim rabatom.

Stoga je dio malih trgovaca na svoja prodajna mjesta izvjesio natpise kojima upozoravaju da se kod njih ne mogu kupiti TDR-ove cigarete, odnosno da se mogu kupiti do isteka zaliha.

Mali trgovci tvrde kako im je tim ugovorima osnovna marža za kupnju TDR-ovih proizvoda smanjena s 4,4 posto na 1,5 do 2 posto, dok se sve ostale naknade s trgovcima dogovaraju posebno.

Kako kioscima cigarete, uz bonove za mobitele i novine čine 90 posto prodaje, mali trgovci kažu kako će takvi ugovori rezultirati zatvaranjem 2.000 prodajnih mjesta te oko 5.000 otkaza.

U Udruženju malih trgovaca, koje prema procjenama ima oko 1.500 članova, upozoravaju i kako moraju držati i TDR-ove brendove koji se ne prodaju, osigurati im policu, platiti ih, a ni nakon isteka tri mjeseca ne mogu ih vratiti niti prodati na akciji.

Divna Trstenjak u ime sekcije Kiosci Udruženja malih trgovaca Zagreba ističe kako im na šteki cigareta TDR-a, koja stoji 180 kuna, s novim rabatima zarada iznosi svega tri kune minus neporezna i druga davanja, a na šteki konkurencije od primjerice 170 kuna, pak, zarade je 23 kune.

TDR želi preko malih trgovaca izbaciti konkurenciju, smatra Trstenjak napominjući da kada zatvore male trgovce, izbacili su i konkurenciju.

Voditelj ureda za odnose s javnošću Adris grupe Predrag Grubić ističe pak kako su se TDR-u dramatično promijenili uvjeti poslovanja, kako njihovu prodajnu politiku diktiraju tržišni uvjeti te su u skladu s tim promijenili svoju prodajnu politiku pa tako i model obračuna visine naknade trgovcima.

Dodaje kako im je prodajnu politiku odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Grubić kaže kako se ne radi ni o kakvom sukobu TDR-a i dijela malih trgovaca, već malog TDR-a i globalnih tvrtki koje su nametnule nove tržišne okolnosti.

TDR-u su se dramatično promijenili uvjeti poslovanja i nije više u stanju snositi teret prema trgovcima i prema proizvođačima duhana, kazao je Grubić navodeći kako su unazad dvije godine iz TDR-a upozoravali na posljedice koje se sada dešavaju.

Upozoravali smo da će uslijed povećanja trošarina, koje su unazad dvije godine povećane za 56 posto, na gubitku biti i potrošači, trgovci te kooperanti, da će izostati punjenje državnog proračuna te da će doći do povećanja sivog tržišta, kazao je.

Što se tiče TDR-ove tobožnje socijalne neosjetljivosti i odgovornosti za 5.000 radnih mjesta Grubić je naveo kako Adris grupa zapošljava četiri tisuće zaposlenika, kako unatoč krizi nisu otpustili ni jednog radnika niti smanjivali radno-socijalna prava. (H)

1 COMMENT

  1. TDR dvije godine upozorava na posljedice koje će donijeti nagle posljedice trošarina – a samo su ih pljuvali. I sad kad se ponašaju tržišno kako bi očuvali svoja radna mjesta sad to nikom ne paše. A tko će zaštiti radnike TDR-a?
    Po meni je ovo je samo još jedan napadaj stranih multinacionalki na našu
    uspješnu domaću komapniju. Nemojmo im dopustiti da nas gaze.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here