Mladina: Proslava Vincekova u subotu na Trgu Bana Jelačića

45

vinograd-largeDan zaštitnika vina Sv. Vinka ili Vincekovo obilježava se u subotu, 22. siječnja, u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske.

Kako bi građanima Zagreba približili tu svečanost iz Podruma Mladina, koje posluju u sastavu Agrokora, odlučili su u improviziranom vinogradu na Trgu Bana Jelačića organizirati proslavu uz dobru glazbu i još bolje vino, najavili su danas iz Mladine.

Na velikom vinskom šanku posjetitelji mogu kušati vina iz Agrolagune, Istravina, Iločkih podruma, Podruma Belje i Podruma Mladina, a svi koji naruče butelju dobit će malu Belje mesnu platu ili Agrolaguna platu sira.

Osim vrhunskih vina, goste očekuje i dobra zabava uz živu glazbu.

Vincekovo tj. blagdan Sv. Vinka koji se slavi 22. siječnja značajan je datum za vinare i vinogradare jer se na taj dan obilježava nova vinogradarska godina i obavlja blagoslov vinograda.

Proslava tog blagdana ubraja se među najljepše narodne običaje tijekom kojeg se posebnom ceremonijom kićenja loze dimljenim kobasicama i špekom obilježava početak nove sezone vinogradarskih radova.

Okićena loza tom prilikom se prvi puta obrezuje i zalijeva starim vinom kako bi vinogradarska godina bila uspješna.

Urbana proslava Vincekovog na Trgu bana Jelačića donosi duh starih običaja u grad, čime se njeguje tradicija uz neizostavnu kapljicu dobrog vina i puno zabave, poručuju iz Mladine.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here