Prihodi Krke premašili milijardu eura

69

krka-konferencija-za-medije-sijecanj-2011-midiProdaja grupe porasla je šest posto i po prvi je puta bila viša od milijardu eura, dok je dobit Krke pala tri posto na 165 milijuna eura

“Prošle smo godine ostvarili sve što smo si zacrtali”, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave i generalni direktor Krke Jože Colarič.

Prodaja grupe porasla je šest posto i po prvi je puta bila viša od milijardu eura, dobit Krke od 165 milijuna eura pala je tri posto, ali ako se izuzmu rezervacije, porast bi bio dvoznamenkast, piše slovensko Delo.

Kako se navodi, pitanje što bi moglo ugroziti ovogodišnje Krkine planove, Colariča je malo iznenadilo. “Ništa! U Krki smo naviknuti na sve, problemi su za nas uvijek bili izazov, a mi smo tu da ih rješavamo.”

Grupa Krka lani je od prodaje proizvoda i usluga ostvarila prihod od 1,01 milijardi eura, a prodaja same tvrtke Krka porasla je deset posto na 932,4 milijuna eura.

Na domaćem je tržištu Krka prodala deset posto proizvoda, i to najviše lijekova na recept, pri čemu je zahvaljujući sniženju cijena slovenskoj zdravstvenoj blagajni uštedjela osam milijuna eura.

Colarič je zbog stalnog naglašavanja visokih cijena domaćih lijekova istaknuo da bi slovenska zdravstvena blagajna i bolesnici bili još i u većoj krizi kada bi Krka, koja je lani u državni proračun uplatila gotovo 40 milijuna eura poreza na dobit, slično kao Lek nakon prodaje, iz asortimana isključila lijekove koji zbog malenoga tržišta nisu profitabilni i koje bi onda morali kupovati kod drugih dobavljača.

krka-struktura-prodaje-2010-midiTri posto Krkine prodaje odnosi se na zdravstveno-turističke usluge tvrtke Terme Krka, a ti su prihodi pali sedam posto zbog smanjenih kapaciteta.

Najvažnije Krkino tržište, na koje otpada 29 posto prodaje, prošle je godine bila srednja Europa u kojoj su povećali prodaju za desetinu, a na najvećem i najvažnijem – tržištu Poljske – za 16 posto.

Drugo najvažnije tržište je istočna Europa s udjelom od 26 posto, a na njemu su zabilježeni 17 posto bolji rezultati. Na najvećem pojedinačnom tržištu – onom ruske federacije – prodaja je porasla 13 posto na 192 milijuna eura.

Treća je regija zapadna Europa čija prodaja čini 21 posto, četvrta je regija s 14-postotnim udjelom Jugoistočna Europa u kojoj je prodaja porasla sedam posto i to najviše u Rumunjskoj, ali najvažnije tržište ove regije ostaje Hrvatska.

krka-prodaja-2010-midiKrka je i dalje prije svega farmaceutska kompanija.

Lijekovi na recept čine 82 posto njene prodaje, 11 posto su proizvodi za samoozdravljenje, veterinarski preparati tri posto, kozmetika jedan, a zdravstveno-turističke usluge tri posto.

Za ulaganja je Krka lani utrošila 114,3 milijuna eura što je nešto manje od plana, ali samo zato što će najveće ulaganje s najskupljom opremom (pogon za proizvodnju tvrdih farmaceutskih oblika i Razvojno-kontrolni centar 3 u Ločni) biti gotovo u prvoj polovini ove godine.

U Krki je krajem prošle godine bilo 8.659 zaposlenih što je sedam posto više nego početkom godine, a među suvlasnicima se udio inozemnih povećao na 13 posto. Unatoč dopuštenju skupštine, Krka ne brza s punjenjem fonda vlastitih dionica, a oprezna je i pri kupnji manjih farmaceutskih kompanija.

U ovoj godini Krka očekuje prodaju u visini 1,069 milijardi eura, 162 milijuna eura dobiti, ulaganje od 159 milijuna eura, povećanje broja zaposlenih na gotovo 9.000 i reinvestiranje desetine prihoda u istraživanje i razvoj. Ovoga trenutka pripremaju više od 100 novih proizvoda koji će na tržište doći početkom sljedećeg desetljeća. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here