Atlanticovo preuzimanje Droge je najveće u regiji

92

spajanja-preuzimanja-midiProšle su godine na tržištima bliže i šire regije južne i istočne Europe zaključena čak 23 akvizicijska ugovora visokog profila.

Konzultantska kuća Ascendant Capital Advisors, specijalizirana za pružanje usluga savjetovanja u procesima poslovnih spajanja i akvizicija, korporativnih financija te ulaganja u perspektivne projekte, u prošloj je godini prema podacima Mergermarket grupe sudjelovala u zaključivanju tri ugovora s pojedinačnom vrijednošću većom od pet milijuna eura, priopćeno je iz Ascendanta.

Riječ je o preuzimanju Combisa od strane Hrvatskog telekoma, ABB-ovoj kupovini Exora te akviziciji AWG grupe od strane Securitasa.

Time je Ascendant, prema broju odrađenih akvizicija na lokalnim tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije zauzeo vodeće mjesto na Mergermarketovoj ljestvici.

Dinamičnosti regionalnog tržišta spajanja i akvizicija doprinijele su i ostale konzultantske kuće i banke – prije svega BNP Paribas i UniCredit grupa sudjelovanjem u prodaji grupe Droga Kolinska (što je ujedno bila i najznačajnija transakcija u regiji), Deloitte za slovensku Lesninu, KPMG posredovanjem za tvrtku Coka iz Smedereva te Raiffeisen Investment za bugarskog nacionalnog operatora radijskih i TV sustava – BTC.

U širem kontekstu jugoistočne europske regije, koja uključuje i Bugarsku, Rumunjsku i Moldaviju, Ascendant je prema broju transakcija i pripadajućoj vrijednosti zauzeo drugo mjesto te je posredovao pri zaključenju tri posla ukupne vrijednosti 53 milijuna eura.

Prvih pet konzultantskih kuća – Deloitte, Ascendant, KPMG, BNP Paribas (u zajedničkom ugovoru s UniCredit grupom) te Raiffeisen Investment – odradile su ukupno 12 transakcija vrijednosti veće od 670 milijuna eura. Najveći broj zaključenih poslova vodeća petorka je zabilježila u Rumunjskoj (pet), Hrvatskoj i Sloveniji (po dva) te po jedan u Bugarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Tržište spajanja i akvizicija u regiji jugoistočne Europe u prošloj je godini konačno doživjelo dugo očekivani oporavak. Iako dinamika kupovine i prodaje tvrtki i dalje nije dosegla razinu iz prijašnjeg uspješnog razdoblja, napredak u odnosu na 2009. je itekako vidljiv i značajan. Ono što je posebno ohrabrujuće jesu pokazatelji koji govore kako će se ovaj trend nastaviti u 2011. te samim time imamo dobre razloge za daljnji optimizam“, istaknuo je Jurgis Oniunas, direktor tvrtke Ascendant Capital Advisors.

Uz navedene ugovore Ascendant je tijekom godine sudjelovao i na nekoliko ostalih akvizicija. Tako su, među ostalim, pronašli i britansko-irskog investitora za bosanskohercegovačku IT tvrtku Bondaii, koja trenutačno radi na razvoju računalne platforme za objedinjavanje internetskih i mobilnih kontaktnih informacija.

Oporavak svjetskog tržišta spajanja i akvizicija u 2010. bilježe i svjetski poznata konzultantska kuća McKinsey&Company, kao i međunarodna mreža M&A partnera IMAP. Prema podacima McKinsey&Company prošle je godine u svijetu zaključeno više od 7000 značajnih ugovora o kupovini i prodaji tvrtki vrijednih preko 2,7 trilijuna američkih dolara.

To predstavlja najznačajniji kratkoročni porast u obimu i vrijednosti ugovora od 2007. godine te povećanje od 23 posto u odnosu na 2009. godinu. U IMAP-u pak navode kako su njihovi partneri tijekom prošle godine zaključili 184 transakcije ukupne vrijednosti od 11 milijardi američkih dolara.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here