Trgovcima u studenom promet pao u odnosu na listopad

28

trgovina-maloprodaja-midiU studenom su trgovci uprihodili 10,5 posto manje nego u listopadu. U odnosu na godinu prije, maloprodaja bilježi oporavak od 2,5 posto

Promet od trgovine na malo svih poslovnih subjekata u studenome prema listopadu 2010., nominalno je bio manji 10,1, a realno 10,5 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku. Tako su pala u vodu sva očekivanja da će blagdansko ozračje donijeti značajniji rast potrošnje u odnosu prema prethodnom dijelu godine.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, kaže da je potrošnja u Hrvatskoj pod velikim utjecajem turizma i podsezone sve do kraja listopada. Studeni je jedan od mjeseci koji pokazuje kolika je samostalna potrošačka moć Hrvata. Očito, još nedovoljna da potakne novi zamah ekonomije jer ovisi o kretanju plaća, zaposlenosti, cijeni kredita, rastu cijena…

K tome, trgovci su ranije započeli sezonske rasprodaje, što je također utjecalo na njihove prihode. I prijašnjih je godina statistika bilježila mjesečni pad prometa u studenome u odnosu na listopad. Pretkrizne 2007. taj  je pad bio oko 7 posto pa mu se pripisuje i sezonski utjecaj.

Stojić ipak napominje da je promet u studenom 2010. u maloprodaji 2,5 posto veći u odnosu na isti mjesec 2009., što pokazuje pomak nabolje. Živnula je prodaja rezervnih dijelova za automobile, oporavlja se i prodaja automobila. U plusu su prodaja kruha te tjestenine, a namještaj, knjige, aparati za kućanstvo, pa i alkohol u velikom su minusu. (Večernji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here