Za Asdine konkurente obećanje cijena je običan “trik”

64

Cjenovni rat britanskih supermarketa je na pomolu nakon što je Asda obećala biti 10 posto jeftinija od konkurenata.

asda-10-posto-midiPodsjetimo, drugi najveći lanac supermarketa u toj zemlji Asda, koji posluje u sastavu Walmarta, obećao je dati bilo kojem kupcu, koji drugdje nađe jeftinije proizvode, kupon u vrijednosti od 10 funti.

Asda se nada da će takvom akcijom povećati svoj udjel na izrazito konkurentnom britanskom tržištu namirnica koji se zadržao na 17 posto  tijekom prošle godine, dok su  udjeli vodećeg trgovačkog lanca Tesca i trećeg – Sainsbury`sa – u stalnom porastu, piše dnevnik The Independent.

Obećanje cijena proizašlo je iz Asdine prvotne garancije cijena, objavljene u travnju prošle godine, koja je nudila kupcima povrat razlike između cijene kupljenog proizvoda u svojim trgovinama i proizvoda kupljenog kod jeftinijeg konkurenta.

Uz nove uvjete kupci bi, dakle, dobili povrat od  10 funti ako bi našli  košaricu vrijednu 100 funti bilo gdje drugdje po istoj cijeni. Kupci koji bi našli košaricu vrijednu 100 funti drugdje za 95 funti, dobili bi 10 posto od 95 funti plus 5 funti razlike – ukupno 14,50 funti.

Kupci mogu provjeriti povrat dan nakon kupovine unosom podataka s računa na Asdinu web stranicu kako bi saznali koliko bi njihova košarica koštala negdje drugdje.

Asda tvrdi da će jamstvo pokriti svih 15.000 proizvoda navedenih na MySupermarket – stranici za usporedbu cijena, uključujući oko 7000 proizvoda podložnih PDV-u.

“Asdino jamstvo cijena govori samo za sebe te pokazuje da, kada se radi o najpovoljnijoj kupnji, ove godine mislimo ozbiljno“, rekao je izvršni direktor tog trgovačkog lanca, Andy Clarke.

Tesco je optužio ovaj supermarket u američkom vlasništvu (Walmart) da govori “besmislice”, dok je Morrisons izjavio za svoje niske cijene da nisu rezultat “trikova”.

“Izravna usporedba najboljih cijena na 100 najbolje prodavanih istovrsnih linija proizvoda, napravljena u utorak, pokazala je da je Tesco 5 posto jeftiniji“, izjavio je glasnogovornik Tesca.

Richard Hodgson, Morrisonsov komercijalni direktor, izjavio je kako “za razliku od Asde, mi se ne bavimo trikovima i štosevima”.

Lanci supermarketa se konstantno prepiru oko toga tko ima najniže cijene.

Ovaj tjedan je Advertising Standards Authority,  tijelo koje brine o poštivanju normi oglašavanja u Velikoj Britaniji, dobilo pritužbu iz trgovačkog lanca Sainsbury’s da je Asda dovela javnost u zabludu tvrdeći u reklami za rasprodaju igračaka da  je “sve najmanje u pola cijene”, dok su samo neke od igračaka bile snižene za 50 posto.

Ipak, Asda redovito biva najjeftinija u tjednom istraživanju magazina The Grocer o cijenama 33 najobrtajnija artikla, poput mlijeka, jabuka, riže i drugih.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here