BiH: Domaći proizvođači gube bitku sa stranom konkurencijom

51

trgovina-bih-kupac-ftdBosanskohercegovački proizvođači u vlastitoj zemlji gube tržišnu utakmicu od strane konkurencije, pa zbog toga u resornim ministarstvima namjeravaju nametnuti trgovcima obvezu da na policama izlože minimalno 50 posto domaćih proizvoda, pišu “Nezavisne novine”.

Međutim, takva zamisao već je naišla na probleme, jer se procjenjuje kako tamošnje tvrtke ne mogu proizvesti dovoljne količine proizvoda kako bi se u natpolovičnom omjeru popunile bolje opskrbljene trgovine.

Entitetske vlade, ipak, mijenjaju zakone kako bi pomogle poduzećima u BiH. Tako će u Federaciji BiH trgovine, čija površina prelazi 1000 četvornih metara, na svojim policama najvjerojatnije morati imati minimalno polovicu proizvoda domaćeg porijekla, navode “Nezavisne novine”.

Đula Đukić, pomoćnica ministra trgovine FBiH, podsjetila je da je Zakon o unutarnjoj trgovini ovog entiteta donesen prošle godine, te da se trenutno priprema njegova implementacija.

“Potrebno je definirati koji su to domaći proizvodi i proizvođači. U tijeku je monitoring o stanju tržišta po ovom pitanju”, precizirala je Đukić.

Ona smatra da je ovaj zakon moguće provesti, iako ga trgovci ocjenjuju diskriminacijskim jer važi samo za trgovine površine veće od 1000 kvadrata, koje bi svakog mjeseca morale dokazivati da u svom asortimanu imaju 50 posto robe iz BiH.

“Upravo zato osmišljavamo prijedlog da se ova odredba proširi na sve trgovine, ali prije toga treba doći do podataka koliko i kojih domaćih proizvoda ima na tržištu BiH, jer ako ih nema dovoljno, ne može se zahtijevati da ih u radnjama bude 50 posto “, navela je Đukić dodajući pritom kako izuzeci možda biti napravljeni za robu koja se u BiH ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Slično razmišljaju i u resornom ministarstvu u RS, gdje ističu da će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini RS u ožujku i travnju naći pred Vladom i Narodnom skupštinom tog entiteta.

“Bit će utvrđene obaveze trgovačkih lanaca da u svom asortimanu imaju najmanje 50 posto proizvoda domaće proizvodnje, a rok za implementaciju precizirat će se zakonom”, navode iz Ministarstva trgovine i turizma RS. (Nezavisne novine))

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here