DZS: U prosincu prikupljeno oko 48 tisuća tona mlijeka

107

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine prikupljeno 47.917 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na prosinac godine prije smanjenje za 9,7 posto, a na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, više za 4,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

mlijeko-kanta-midiStatistički podaci pokazuju da je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini povećana proizvodnja mlijeka za piće i vrhnja, a smanjena proizvodnja fermentiranih proizvoda i sira, dok je maslaca u prosincu prošle godine proizvedeno više nego u studenom, ali manje nego u prosincu 2009. godine.

Mlijeka za piće u prosincu prošle godine proizvedeno je 27.015 tona, što je u odnosu na prosinac godine prije 1,2 posto više, a u odnosu na studeni prošle godine povećanje za 36,8 posto.

Vrhnja je proizvedeno 2.372 tona, što je za 13,3 posto više nego u studenom, a za 3,9 posto više nego u prosincu 2009. godine.

Statistički podaci za prosinac prošle godine pokazuju rast proizvodnje maslaca na mjesečnoj razini, za 33,1 posto, a smanjenje na godišnjoj razini za 24,9 posto. Maslaca je u prosincu lani proizvedeno 410 tona.

Proizvodnja fermentiranih proizvoda u prosincu 2010. iznosila je 5.577 tona, što je šest posto manje nego u studenom i 3,3 posto manje nego u prosincu 2009.

I proizvodnja kravljeg sira smanjena je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Kravljeg sira u prosincu prošle godine proizvedeno je 2.213 tona, što je u odnosu na studeni smanjenje za 1,8 posto, a na godišnjoj razini pad za 15,6 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od četrdesetak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here