FAO: Najveći skok cijena hrane u zadnjih dvadeset godina

18

hrana-vrece-fao-svijet-largeIndeks cijena žitarica porastao je u siječnju na najvišu razinu u dvije i pol godine, a cijene hrane će i sljedećih mjeseci nastaviti rasti, pokazuju podaci agencije Ujedinjenih naroda za hranu

Cijene hrane ponovno su porasle u siječnju širom svijeta, potaknuvši skok indeksa koji izrađuje agencija Ujedinjenih naroda za hranu na novu rekordnu razinu, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.

Indeks koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda koja uključuje žitarice, uljarice, te mliječne proizvode, meso i i šećer dosegnuo je u siječnju prosječnu vrijednost od 230,7 bodova, u odnosu na 223,1 bod u prosincu.

Time je zabilježio rast sedmi mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu vrijednost u nominalnom izrazu otkada su se 1990. počeli pratiti ti podaci.

Dosada je rekord ‘držao’ lipanj 2008. kada je vrijednost indeksa iznosila 224,1 bod.

U prvom ovogodišnjem mjesecu snažno su porasle cijene svih skupina robe obuhvaćenih indeksom, uz izuzetak mesa čije su cijene ostale nepromijenjene.

Indeks cijena žitarica porastao je u siječnju na najvišu razinu u dvije i pol godine, dosegnuvši prosječnu vrijednost od 245 bodova, što je tri posto više nego u prosincu.

Indeks cijena uljarica poskočio je 5,6 posto na 278 bodova, približivši se rekordnoj razini iz lipnja 2008.

Prosječna vrijednost indeksa cijena mliječnih proizvoda poskočila je u siječnju 6,2 posto na 221 bod dok je indeks cijena šećera iznosio 420 bodova i bio je 5,4 posto viši nego u siječnju.

U FAO-u upozoravaju da će cijene vjerojatno nastaviti rasti i u idućim mjesecima.

“Nove brojke nedvojbeno pokazuju da uzlazni pritisak na svjetske cijene hrane ne popušta. One će vjerojatno ostati na visokoj razini u narednim mjesecima”, zaključio je u službenom priopćenju ekonomist FAO-a i stručnjak za žitarice Abdolreza Abbassian. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here