Konsolidirani gubitak Magme 132,5 milijuna kuna

41

magma-logo-zgrada-h-midiGubitak Magma Grupe u 2010. godini iznosio je 132,5 milijuna kuna, što je oko šest milijuna kuna manji gubitak nego 2009. kada je iznosio 138,6 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvještaja Magme objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni konsolidirani prihod Magma Grupe u 2010. godini iznosio je 621,4 milijuna kuna, što je 28,8 posto manje od ukupnih prihoda ostvarenih u 2009. godini.

Poslovni prihodi iznosili su 506,8 milijuna kuna dok 114,7 milijuna kuna predstavljaju financijski prihodi, od čega 110,8 milijuna kuna čini prihod ostvaren prodajom 51 postotnog poslovnog udjela u tvrtki Adria Design.

Magma je u sklopu poslovnog restrukturiranja tijekom četvrtog tromjesečja prošle godine prodala po 51 posto poslovnog udjela i u ostalim tvrtkama kćerima (Magma International Beograd, Magma B Sarajevo, Kozmolina Beograd, Novo Društvo, koje će tek biti osnovano) ukupne vrijednosti 6,6 milijuna eura i bit će realizirani u prvom tromjesečju ove godine, napominje se u izvješću.

Ukupni rashodi Magma Grupe u prošloj godini iznosili su 753,9 milijuna kuna i na godišnjoj razini smanjeni su za 25,4 posto.

Magma Grupa se prošle godine suočavala s iznimno velikim poteškoćama u dobavi roba i usluga posebno tijekom zadnjeg tromjesečja, koje za maloprodajnu djelatnost predstavlja najvažnije tromjesečje u godini, što je za posljedicu imalo nedostatnu razinu zaliha za realizaciju planirane prodaje, navodi se u izvješću i dodaje da je zbog manjka zaliha samo u prosincu Magma Grupa izgubila 12 milijuna eura bruto marže.

Grupa je tijekom godine provodila konstantno restrukturiranje maloprodajne mreže, ističu iz Magme i navode kako je ukupna maloprodajna površina smanjena za 28,5 posto, a ukupan broj trgovina smanjen je sa 128 krajem 2009. na 84 krajem prošle godine.

Ukupni troškovi restrukturiranja maloprodajne mreže iznose 41,6 milijun kuna, a odnose se na otpise ulaganja u tuđu imovinu i ostale troškove povezane sa zatvaranjem trgovina.

Magma Grupa je troškove osoblja u prošloj godini smanjila za 21,5 posto, a na kraju prošle godine na razini grupe bilo je ukupno 1209 zaposlenih, što je 563 zaposlena manje nego krajem 2009. kada ih je grupa zapošljavala 1772 osobe.

U obrazloženjima izvješća navodi se kako Uprava očekuje da će zahvaljujući poslovnom restrukturiranju i uspostavi novog poslovnog modela osigurati preduvjete za daljnji rast i razvoj. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here