Planet Retail: Šanse Agrokora za preuzimanje Mercatora izgledne

21

mercator-centar-logo-ftdNakon gotovo dvije godine slabe aktivnosti na području spajanja i preuzimanja u srednjoj i istočnoj Europi, započela je konsolidacija tržišta maloprodaje, posebice u državama kao što su Češka, Grčka, Poljska i Slovenija.

To se posebice odnosi na ovu potonju s obzirom na najavu Pivovarne Laško o prodaji svojeg paketa od 23 posto dionica u najvećem slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru.

Za očekivati je da će zainteresiranih private equity društava i investicijskih fondova za kupnju dionica Mercatora biti manje nego početkom 2010. godine, što daje trgovcima kao što je Agrokor veće šanse, ističe Miloš Ryba iz agencije Planet Retail.

On nastavlja kako osim Agrokora nema mnogo trgovaca koji bi bili zainteresirani za Mercator. Naime, srpska Delta grupa, koja je iskazala interes 2010., promijenila je strategiju i namjerava prodati svoju maloprodajnu jedinicu.

Od međunarodnih igrača jedino su Delhaize grupa i Tesco bacili oko na Balkan, no njih bi vjerojatno zanimao isključivo većinski paket dionica.

Zapravo, vrlo je izgledno da potencijalni investitor stekne više od 23 posto dionica Mercatora budući da bi private equity tvrtke i investicijski fondovi, nastojeći maksimizirati dobit, prodale udjele koje drže u svom portfelju zbog rasta cijene dionica, zaključuje Ryba.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here