Štrajk u osječkoj Pivovari

22

pivovara-osijek-ulaz-ftdPredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević optužio je direktora tvrtke da 2 godine oteže s potpisivanjem novog kolektivnog ugovora te provodi strahovladu nad radnicima

Radnici Pivovare Osijek, predvođeni Nezavisnim sindikatom osječke Pivovare (SNOP), počeli su u ponedjeljak ujutro najavljeni štrajk nakon što se s Upravom nisu uspjeli dogovoriti o potpisivanju novoga kolektivnog ugovora.

Sindikat je tražio da katalog radnih mjesta bude sastavni dio novog kolektivnog ugovora, što u Upravi drže neprihvatljivim uz obrazloženje da takav zahtjev nadilazi razinu u koju se sindikat ima pravo miješati u privatnoj tvrtki.

Suglasnosti nije bilo ni oko proglašavanja 19 zaposlenika tehnološkim viškom, od kojih su svi članovi SNOP-a, a niti jedan iz manjinskog Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDIV), što u SNOP-u tumače “pokušajem razbijanja” svoga sindikata.

Na konferenciji za novinare, koja je održana ispred ulaza u tvrtku, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević optužio je direktora tvrtke Ivana Komaka da već dvije godine oteže s potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, provodeći pritom strahovladu nad radnicima.

Štrajku se priključilo 70-tak radnika, a radnicima koji imaju ugovore na određeno vrijeme SNOP je preporučio da ne riskiraju već da odu na svoja radna mjesta. Najavio je kako će štrajk trajati dok Uprava ne pristane na zahtjev da katalog radnih mjesta, postane sastavni dio kolektivnog ugovora.

Matijašević je prozvao osječki Trgovački sud da nije reagirao na zahtjev Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) koji je od Komaka zatražio povrat svojih 48 posto dionica te zatražio zabranu raspolaganja tim dionicama dok traje sudski postupak.

Direktor Komak izjavio je pak novinarima kako štrajk smatra neopravdanim jer se prava iz postojećeg kolektivnog ugovora poštuju, te najavio tužbu protiv sindikata zbog nezakonitog štrajka. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here