Sve neizvjesnije otvaranje osječkog Avenue Malla

57

Šestotinjak kandidata, uglavnom djevojaka i mladića, odazvalo se u petak i subotu pozivu Avenue Malla Osijek na fotografiranje u sklopu akcije ‘Budi lice naše kampanje i osvoji 5.000 kuna’.

avenue-mall-osijek-veljaca-2011-largePromotivna kampanja se zahuktala, no otvorenje objekta najavljeno za ožujak krajnje je neizvjesno, piše u nedjelju Tportal.

I premda s jumbo plakata ispred novog objekta uz Čepinsku cestu, jednu od najprometnijih u Hrvatskoj, međunarodni investitor GTC već nekoliko tjedana obavještava prolaznike da se objekt otvara ‘uskoro’, a na web stranici Avenue Malla stoji nedvosmisleno: ‘Radimo svaki dan, posjetite nas’, nudeći 1200 besplatnih parkirališnih mjesta, u stvarnosti je situacija bitno drukčija.

Parkirališni prostor neizgrađen je i neuređen, radi se svakodnevno, ali na završnim radovima na objektu trgovačko-zabavnog centra, zakupci još nisu uselili u lokale, a plakati s napisom ‘uskoro’ mogli bi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljišnoj čestici kojom prolazi pristupna cesta otpasti prije nego što se objekt uistinu otvori.

Osječki su gradski čelnici proteklog vikenda na to i javno upozorili ustvrdivši da bi to moglo postati zapreka otvorenju centra vrijednog 60-ak milijuna eura, u kojem se očekuje otvaranje približno 600 radnih mjesta.

Zbog neusklađenosti stanja u gruntovnici i katastru te neprovedenoj parcelaciji zemljišta s pristupnom cestom, na kojem svoj dio u postupku povrata nacionalizirane imovine potražuje prof.dr. Kajetan Šeper iz Slavonskog Broda, u pitanje je došlo dobivanje uporabne dozvole i otvorenje centra.

Dr. Šeper ishodio je i sudsku zabranu raspolaganja na toj čestici i pokrenuo spor pred Upravnim sudom, pa osječki Avenue Mall zbog uskoga grla na jedinom pristupnom pravcu objektu još dugo neće moći proraditi punim intenzitetom.

Zbog toga je GTC podigao na noge sve mjerodavne institucije, od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Državnog odvjetništva do pravosudnog aparata i lokalne samouprave, ne bi li ubrzao donošenje sudskih odluka.

Prvo, dakle, valja urediti stanje u zemljišnim knjigama i provesti parcelaciju zemljišne čestice s pristupnom cestom kako bi Grad odobrio izgradnju prometnih odvojaka i proširenje ceste prema Avenue Mallu.

Tomu, prema zakonu, prethodi i raspisivanje javnog natječaja za najpovoljnijeg izvođača radova, a kako valja ispoštovati sve zakonske rokove, pa i one žalbene, GTC ni uz najbolju volju državnih i gradskih čelnika neće objekt otvoriti tako skoro.

Kako bi se zaobišao natječajni postupak, investitor je ponudio sam financirati radove, premda je to dužnost Grada kojemu je GTC isplatio više od 32 milijuna kuna komunalnog doprinosa. (Tportal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here