Svjetska trgovina vratila se na pretkriznu razinu

59

Obujam međunarodne trgovine prvi je puta u prosincu prošle godine premašio razine zabilježene prije krize, a u cijeloj 2010. međunarodna je trgovinska razmjena porasla za rekordnih 15,1 posto, objavio je u srijedu ugledni nizozemski institut CPB.

brod-trgovina-razmjena-midiTi podaci novi su dokaz oporavka svjetskog gospodarstva, pri čemu je rast trgovine u cijeloj prošloj godini više nego nadoknadio 13-postotni pad u 2009., za trajanja financijske krize, objavio je institut u mjesečnom izvješću o svjetskoj trgovini.

Podaci za 2010. odnosno 2009. pokazuju najveći rast odnosno pad otkad je institut počeo prikupljati podatke 1991., naglasio je za Reuters ekonomist CPB-a Jos Ebregt.

U institutu pritom napominju da je rast bio neravnomjerno raspoređen, s najvećim zabilježenim rastom trgovine u gospodarstvima u nastajanju u Aziji i Latinskoj Americi. U Sjedinjenim Državama rast uvoza i izvoza bio je blizu svjetskog prosjeka dok je u eurozoni znatno zaostajao.

Institut čije podatke koriste Svjetska banka i Europska komisija priopćio je da je indeks obujma robne razmjene, postavljen za 2000. godinu na 100 bodova, dosegnuo u prošlogodišnjem prosincu 164,5 bodova, u odnosu na 161,5 bodova u studenom. Usporedbe radi, u travnju 2008. iznosio je 163,8 bodova, da bi u svibnju 2009. pao na 130,3 boda.

Svjetski izvoz ponovno je u studenom 2010. dosegnuo pretkriznu razinu, no uvoz se nije oporavio sve do prosinca, pokazali su podaci.

Glavni motor prošlogodišnjeg skoka trgovinske razmjene bio je snažan rast u četvrtom tromjesečju, kada je obujam trgovine porastao za 2,6 posto u odnosu na razinu u trećem tromjesečju. U razdoblju od srpnja do rujna uvećan je za samo 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here