Ceh trgovine traži sastanak s TDR-om

39

ceh-trgovine-sjednica-ozujak-2011-small-midiSastanak bi se trebao održati do sredine idućeg tjedna

Ceh trgovine u novom sazivu razmatrao je na svojoj prvoj sjednici, održanoj 10. ožujka, brojne probleme obrtničke trgovine, među kojima je kao aktualna tema istaknut negativan odnos TDR-a spram malih trgovaca u pogledu smanjenja rabata i nametanja drugih nepovoljnih uvjeta.

Stoga, zaključeno je na sjednici, zatražit će se sastanak s vodstvom TDR-a do sredine sljedećeg tjedna kako bi se pokušalo naći rješenje koje će odgovarati objema stranama.

U uvodnom izlaganju predsjednik Ceha Boris Vukelić istaknuo je kako su mali trgovci obrtnici u nezavidnoj situaciji uslijed gospodarske i financijske krize i sve nepovoljnijeg udjela na tržištu u korist velike trgovine, ali da se takav negativni trend može zaustaviti ukoliko država pokaže interes za spas male trgovine i osigura poticajne mjere.

Vukelić je podsjetio članove Ceha da niti jedan zaključak zadnjeg, 7. susreta trgovaca, održanog u svibnju prošle godine, nije realiziran, što se desilo zbog nedovoljne efikasnosti u ranijem razdoblju, kako ukupnog sustava Komore, tako i Ceha pa i njega osobno. Svi zaključci su aktualni i danas, istaknuo je Vukelić.

Podsjetimo, Ceh je tada zatražio da se preko HBOR-a i HAMAG-a omogući investiranje u trgovačke objekte i znanje za opstanak i povećanje konkurentnosti male obrtničke trgovine, da se smanji stopa PDV-a na prehrambene proizvode na razinu zemalja u okruženju.

Također, zaključak je bio i da se kroz reprogramiranje financijskih obaveza, olakša daljnje funkcioniranje ili zatvaranje obrta i da se razmotri mogućnost smanjivanja fiskalnih i parafiskalnih davanja, do izlaska iz krize.

Nadalje, traženo je i da se mjerama gospodarske politike potiče obrtnička trgovina na otocima, u brdsko-planinskim i ruralnim krajevima te slabo naseljenim područjima.

Zaključak je bio i da se zaoštri borba protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a predsjednik Dragutin Ranogajec upoznao je članove Ceha s inicijativom HOK-a da se donese novi Zakon o sprečavanju neregistrirane djelatnosti, što je resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prihvatilo i u tijeku je izrada novog zakonskog teksta, u čemu sudjeluju i predstavnici HOK-a, a koji će uskoro u saborsku proceduru.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here