Cijene hrane na novom rekordu

31

hrana-cijene-svijet-midiCijene hrane širom svijeta u veljači su u prosjeku porasle 2,2 posto u odnosu na siječanj, zbog čega je FAO, indeks za hranu Ujedinjenih naroda na novim najvišim razinama

Cijene hrane nastavile su rasti u veljači širom svijeta, pa je indeks koji izrađuje agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO) zabilježio novi rekord, očitujući poskupljenje svih osnovnih prehrambenih namirnica, osim šećera.

Indeks koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer iznosio je i veljači prosječnih 236 bodova, u odnosu na 230,7 bodova u siječnju.

Time su cijene u prosjeku porasle u odnosu na siječanj za 2,2 posto, konstatiraju u FAO-u. Trend rasta nastavljen je osmi mjesec zaredom.

Najviše je u odnosu na siječanj poskočio indeks cijena mliječnih proizvoda, za četiri posto na 230 bodova. Njegova je vrijednost ipak osjetno ispod rekordnih razina zabilježenih u studenom 2007.

Snažno je i porastao i indeks cijena žitarica, za 3,7 posto, na 254 boda, što je njegova najviša razina od srpnja 2008.

Indeks cijena mesa uvećan je za dva posto i iznosio je 169 bodova. Uljarice su tek neznatno poskupjele, uz rast indeksa za tek jedan bod, na 279 bodova. Nadomak su rekordnoj razini iz 2008.

U FAO-u tako ukazuju na oštar rast cijena žitarica na svjetskim tržištima, uz rast izvoznih cijena za najmanje 70 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Prognoziraju istodobno rast proizvodnje pšenice širom svijeta za oko tri posto u 2011. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here