Proizvođačke cijene u industriji porasle 8 posto

39

proizvodacke-cijene-industrija-midiRast cijena energije presudno je utjecao na rast proizvođačkih cijena, pišu analitičari RBA

Ubrzani rast proizvođačkih cijena industrije nastavljen je i u veljači.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle su 8 posto u odnosu na veljaču 2010. godine.

Pri tome je veći rast ostvaren kod cijena na nedomaćem tržištu (cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodaju na nedomaćem tržištu), i to od 10,1 posto, pišu analitičari RBA u Dnevnim financijskim vijestima.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene porasle 1,5 posto (ukupno). Proizvođačke cijene na domaćem tržištu u veljači su ostvarile rast od 6,9 post na godišnjoj te 1,6 posto na mjesečnoj razini.

Presudan je rast cijena energije
Isključimo li energiju, godišnji rast iznosi 4,4%, što upućuje na zaključak da je rast cijena energije značajno utjecao na rast proizvođačkih cijena.

To potvrđuju i podaci o kretanju cijena prema GIG-u. Naime, najveći godišnji rast zabilježen je kod cijena industrije (+14%), a slijede intermedijarni proizvodi (+7,1%) i netrajni proizvodi za široku potrošnju (+3,6%).

Pad cijena jedino je zabilježen kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (-2,1% godišnje).

Cijene proizvodnje prehrambenih proizvoda više su za 7,7 posto u odnosu na veljaču 2010.
Razmjerno visoki rast cijena pri proizvođačima u prošloj godini najvećim je dijelom bio posljedica viših cijena energije.

Na početku ove godine uz energiju, i druge sastavnice indeksa proizvođačkih cijena su bilježile značajan rast, posebno cijene prehrambenih proizvoda.

“U 2011. očekujemo da će cijene energenata i dalje rasti u odnosu na 2010. ali će za razliku od 2010. i cijene drugih sastavnica značajno pridonositi ukupnom rastu. Prosječni rast proizvođačkih cijena mogao bi biti nešto viši nego prošle godine. Nadalje, dok u prošloj godini proizvođači uglavnom nisu uspijevali prevaliti rast cijena na krajnje potrošače zbog ionako slabe domaće potražnje, u ovoj godini će se to vjerojatno dogoditi pa bi i rast potrošačkih cijena trebao biti veći nego prošle godine.” (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here