Šećer naglo poskupio i u Mađarskoj

137

secer-kocka-midiU Mađarskoj su ovih dana naglo povećane cijene šećera, tako da ta namirnica u trgovinama sada košta blizu 400 forinti, odnosno gotovo 1,5 eura.

Prema riječima predsjednika Mađarskog savjeta proizvođača šećera Bele Fišera u pozadini se kriju razni špekulativni poslovi. On navodi da su oni doveli do toga da se na umjetan način izazove njegova nestašica te da njegova cijena skoči na svjetskim robnim burzama.

“Slično kao što je to lani bilo sa žitaricama, tako je i sada došlo najprije do špekulativnih otkupljivanja velikih količina šećera, pa je onda vrijednost tog proizvoda na svjetskim burzama za kratko vrijeme utrostručena”, dodao je Fišer.

Mađarska je nekada imala 12 šećerana, od kojih su osam uvijek poslovale pozitivno. Slijedile su, po ocijeni ekonomista, nepromišljene i neuspjele privatizacije, tako da je opstala samo jedna – ona u Kapošvaru, na jugozapadu zemlje, s godišnjom proizvodnjom od 105.000 tona. Time se podmiruje samo 40 posto domaćih potreba, a ostalo iz uvoza.

Fišer, međutim, smatra da bi cijena šećera trenutačno bila visoka i da nije uništena domaća proizvodnja, prije svega zbog proizvodnih kvota koje je propisala Europska unija i koje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo podići. Ipak, nije objasnio kako to da su cijene šećera u drugim zemljama članicama EU ostale znatno niže, mada i njih pogađaju kvote.

Bez obzira na razna objašnjenja počeo je svojevrsni “šećerni turizam”, jer veliki broj Mađara odlazi u Austriju, Sloveniju, Slovačku i druge susjedne države u kupovinu te namirnice.

Podsjetimo, ovaj su tjedan srbijanske robne rezerve počele isporuku 3.000 tona šećera jer njegova nestašica vlada i u srbijanskim trgovinama. Cijene su se gotovo udvostručile u odnosu na isto razdoblje lani. Cijena šećera počela je rasti od siječnja da bi u nekim trgovinama narasla i na 1,25 eura. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here