Siječanj sedmi mjesec zaredom s rastom maloprodaje

25

trgovina-maloprodaja-ftd4Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u siječnju je u odnosu na prosinac bio nominalno manji za 23,4 posto, a realno za 24 posto, dok je, na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2010. porastao nominalno za 2,7 posto, a realno za 0,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U siječnju na mjesečnoj razini maloprodaja uobičajeno pada nakon blagdanskih kupovina u prosincu.

No, na godišnjoj je razini siječanj bio sedmi mjesec zaredom u kojem je ostvaren rast prometa na malo u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Statistika prometa trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je promet u siječnju u odnosu na prosinac nominalno pao u svim trgovačkim strukama.

Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 36,5 postotni udio, u siječnju u odnosu na prosinac promet nominalno pao za 25,7 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 18,5 posto, nominalni pad iznosio je 10,5 posto.

Na godišnjoj razini pak, u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, porast prometa zabilježen je u devet trgovačkih struka, najviše u prodaji motornih goriva i maziva, za 16,6 posto, što se može pripisati rastu cijena naftnih derivata.

Rast prometa ostvaren je i u maloprodaji željezne robe, boje i stakla, za 15,3 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 11,2 posto, a povećana je i maloprodaja u ljekarnama te medicinskih i ortopedskih pomagala, za 9,6 posto itd.

Maloprodaja je na godišnjoj pala u devet trgovačkih struka, najviše u maloprodaji električnih aparata za kućanstvo, za 16 posto te u prodaji motornih vozila, za 14,6 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here