Stanka Čurović: Mercator nastavlja širenje u zemljama regije

119

stanka-curovic-midiO ostvarenim rezultatima Mercatora u 2010. godini na tržištima regije te budućim poslovnim planovima u ovih šest zemalja razgovarali smo sa Stankom Čurović, članicom Uprave Mercator grupe za područje Mercator trgovine Jugoistočne Europe

Od ulaganja u prvoj polovici godine, Stanka Čurović,  članica Uprave Mercator grupe posebno ističe gradnju trgovačkog centra u Rovinju površine 8000 m2, što je i najveća pojedinačna investicija Mercatora u ovoj godini vrijedna oko 9 milijuna eura.

Kako ste zadovoljni prošlogodišnjim poslovnim rezultatima i aktivnostima Mercatora u regiji?
Na tržištima Mercator Trgovine Jugoistočne Europe (šest tržišta Mercator Grupe izuzev slovenskog) ostvareno je 1,054 milijardi eura prihoda, što je u odnosu na 2009. godinu rast od 23,1 posto.

Na tržištima JIE ostvareno je ukupno 40 posto prihoda Grupe ili šest posto više nego u 2009. godini.

Porast prihoda ostvaren je prvenstveno kao rezultat preuzimanja djelatnosti renomiranih trgovaca u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori (Getro, Coka i Panto Grupa) koji su nam omogućili pristup novim ciljnim skupinama potrošača i snažniju prisutnost u pojedinim zemljama.

Na hrvatskom su se tržištu u veljači 2010. povezali društva Getro i Mercator-H temeljem ugovora o kupovini trgovačke djelatnosti, što je uključivalo kupovinu robne marke “Getro” i dugoročni poslovni najam 16 trgovačkih centara te drugih poslovnih objekata površine gotovo 120.000 m2.

U Crnoj Gori su društvo Pantomarket i Mercator Grupa potpisali ugovor o strateškom savezu. Po ugovoru je društvo Mercator-CG preuzelo trgovačku djelatnost i zaposlenike i dugoročno unajmilo 77 trgovačkih objekata u vlasništvu društava Pantomarket i Plus Commerce. Mercator–CG danas je s udjelom od 18 do 19 posto vodeći trgovac na crnogorskom tržištu koji raspolaže s više od 31.000 m2 ukupne bruto prodajne površine.

U Srbiji su društva Mercator-S i Coka potpisali ugovor o strateškom savezu temeljem kojeg je društvo Mercator-S u dugoročni poslovni najam i podnajam dobilo  22 trgovačka objekta Coka Grupe u Podunavskoj regiji, ukupne prodajne površine više od 12.000 m2.

U 2011. godini, na razini tržišta JIE planiramo rast prihoda od prodaje od 16 posto kao i rast postotnog udjela prihoda od prodaje na razini Grupe usprkos zahtjevnim gospodarskim okolnostima na svim tržištima.

Godinu dana nakon ulaska na albansko tržište Mercator je od Trgovinske i industrijske komore u Tirani zavrijedio titulu trgovačkog poduzeća godine. Možete li nam reći nešto više o toj nagradi i tom tržištu?
Iznimno smo ponosni na činjenicu da je Mercator od strane Trgovinske i industrijske komore u Tirani osvojio nagradu za najbolji trgovački lanac godine u FMCG sektoru i to, praktički, u našoj prvoj godini rada.

Nagrada utjelovljuje osnovne vrijednosti koje grupa Mercator njeguje i promiče na svim tržištima: ponudu vrlo kvalitetnog i širokog asortimana po pristupačnim cijenama, dugoročne investicijske aktivnosti na danom tržištu, mogućnosti zapošljavanja posebice u kontekstu širenja maloprodajne mreže, priznanje za visoku poslovnu etiku u radu te ulaganja i izdvajanja za društveno odgovorno poslovanje.

Od otvorenja prvog hipermarketa u Albaniji krajem 2009. godine, Mercator je u prošloj godini otvorio još dvije nove trgovine u dva najveća grada – Tirani i Durresu, a dosadašnje investicije u albansko tržište iznosile su oko 7 milijuna eura.

Prošle godine Mercator je bio poprilično aktivan u zemljama ex-Yu, poglavito u Srbiji i Crnoj Gori. Što je s tržištem Bosne i Hercegovine?
Na tržištu Bosne i Hercegovine Mercator je treći trgovac s tržišnim udjelom od 4,5 posto, a u prethodnoj se godini uspješno poslovalo s ukupno ostvarenih 121,5 milijuna eura prihoda.

Cilj nam je povećati taj udio za 5 posto do 2012. godine i time ostati jedan od vodećih trgovaca na tržištu maloprodaje u BiH.

Mercator u BiH posluje s 25  prodajnih objekata i jedinica od kojih je pet otvoreno tijekom 2010. godine. Raspolaže s 44.400 m2 prodajnih kapaciteta i zapošljava 1090 radnika.

Dosadašnje aktivnosti Mercatora bile su usmjerene na to da se osigura što šira i povoljnija ponuda potrošačima, a tako će se nastaviti i ove godine. Potvrda našeg rada kao i zadovoljstvo kupaca ogleda se i u broju korisnika Pika kartica kojih na ovom tržištu broji oko 140.000.

Nakon preuzimanja Getroa i rebrendiranja trgovačkog lanca Presoflex, planirate li daljnje širenje i akvizicije u Hrvatskoj?
Poznato je da Mercator svoju poslovnu strategiju temelji na organskom rastu i širenju kroz povezivanje ili sklapanje strateških saveza, stoga smo uvijek otvoreni za mogućnosti daljnjeg razvoja kroz akvizicije.

Pred Hrvatskom je ulazak u EU – tržište već poznate koncentracije i snažne konkurencije, stoga i u ovoj godini investiramo u razvoj i širenje maloprodajne mreže kako bismo učvrstili svoju tržišnu poziciju.

Upravo je otvoren još jedan supermarket u Zagrebu, a do kraja mjeseca otvorit će se i hipermarket u Osijeku te ćemo ulaganja u prvoj polovici godine zaokružiti izgradnjom 8000 m2 velikog trgovačkog centra u Rovinju što je i najveća pojedinačna investicija u ovoj godini vrijedna oko 9 milijuna eura.

Sve snažniji u regiji, kakva je pozicija Mercatora na domicilnom tržištu u Sloveniji?
Mercator, kao najveći slovenski trgovački lanac, ima više od 500 prodajnih jedinica odnosno, oko 245.000 m2 prodajnih površina.

U 2010. godini na tržištu Slovenije ostvareno je 60 posto ukupnih prihoda Grupe, odnosno 1,73 milijardi eura prihoda od prodaje te se za 2011. godinu planira rast prihoda od oko 2 posto te otvorenje i preuređenje nekoliko većih centara.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here