Studija: LGG smanjuje učestalost respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

32

lgg-kasica-midiU Hrvatskoj je provedena do sada najveća klinička studija o učinku probiotičke bakterije LGG-a (lat. – Lactobacillus rhamnosus GG) na učestalost respiratornih i crijevnih infekcija u djece.

Klinička studija provedena je na velikom broju ispitanika, njih 1023, u dva različita okruženja – na uzorku od 742 djece starije od godinu dana liječene u bolnici, što je ujedno i najveće kliničko istraživanje u svijetu na tu temu  te na uzorku od 281 djeteta u dječjem vrtiću.

Kliničku studiju na okruglom stolu u Novinarskom domu predstavila je Iva Hojsak u ime Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, gdje su ispitivanja provedena.

Kliničko istraživanje učinkovitosti LGG-a trajalo je šest mjeseci u bolnici i tri mjeseca u vrtiću, a kako bi se osiguralo razdoblje s najvećom učestalošću infekcija, provedeno je tijekom zimskih i proljetnih mjeseci.

Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo).

“LGG je probiotička bakterija čija je učinkovitost ispitivana u brojnim kliničkim studijama, a najnoviji rezultati pokazuju da u točno određenim kliničkim indikacijama ima i preventivni učinak na razvoj respiratornih i crijevnih infekcija u djece”, rekla je tom prilikom Hojsak.

Ovo ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u dva vodeća svjetska znanstvena časopisa, Pediatrics i Clinical Nutrition, potvrđuje djelotvornost i sigurnost primjene LGG-a. Također otvara nove mogućnosti njegove kliničke primjene – ponajprije u smanjenju rizika obolijevanja od infekcija dišnog i probavnog sustava.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here