Superbrands za hrvatske potrošače prepoznatljiv znak kvalitete i povjerenja

55

superbrands-2010-midiNa upit bi li radije kupili proizvod koji je dobitnik nagrade Superbrands odnosno koji nosi Superbrands oznaku na ambalaži ili proizvod bez takve oznake, a da se radi o proizvodima iste cijene, svi ispitanici upoznati sa Superbrands oznakom odabrali bi tako označen proizvod.

GfK Hrvatska, agencija za istraživanje tržišta, provela je istraživanje o stavovima potrošača prema Superbrands proizvodima u veljači 2011. godine na reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 15 godina primjenom metode osobnog anketiranja u kućanstvu.

Prema rezultatima istraživanja sa Superbrands znakom otisnutim na određenim proizvodima, odnosno reklamama, upoznato je 57% građana Hrvatske, što je 8% više nego u 2009. godini.

Od toga se 75% odnosi na građane Zagreba i okolice, 71% otpada na građane, koji žive u gradovima s više od 100 tisuća stanovnika, 70% ih je visokoobrazovanih, od 62 do 68% su osobe iz kućanstava s višim primanjima, 75% ispitanika spada u dobnu skupinu od 25 do 34 godine starosti, a 71% ima između 18 i 24 godine.

Za 22% ispitanih, oznaka nema neko značenje, a oko 21% ne može se opredijeliti.

Proizvode s oznakom Superbrands najviše bi kupovali građani Zagreba s okolicom (70%), zatim žene (62%), oni s višim i visokim obrazovanjem (62 do 69%), te dobne skupine od 18 do 44 godine (raspon od 62 do 67%).

“Rezultati neovisnog istraživanja agencije GfK Hrvatska dodatno su potvrdili rastuću popularnost Superbrands programa, a samim time i proizvoda ili usluga označenih Superbrands znakom među potrošačima. Vjerujem da će tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, ako već dosad nisu, ubrzo prepoznati sve prednosti članstva u Superbrands programu te da će ga sagledati kao odličnu referencu u poslovanju na domaćem terenu, ali i u pregovorima prilikom ulaska na strana tržišta, s obzirom da je Superbrands institucija trenutno prisutna u 88 zemalja svijeta i smatra se autoritetom na području brandinga”, izjavio je Borut Zemljič, direktor Superbrandsa za regiju Adriatik.

3 COMMENTS

 1. Kao prvo, uopće nije istina da građani nominiraju brendove koji će biti ocjenjivani. To se čini unutar tvrtke, a posebna se pozornost obraća tvrtkama koje imaju novce platiti članstvo, odnosno kako bi postali Superbrend. Zatim visoko pozicionirani ljudi u tim istim tvrtkama postavljaju se u Vijeće koje bira superbrendove. Uzgred, Predsjednica Gfk za odnose s javnošću je članica tog Stručnog vijeća, pa se postavlja pitanje koliko su ta neovisna istraživanja Gfk doista neovisna.

  Naravno da će Superbrands reći kako glasuju i građani, no je li itko od vas ikad otišao na stranice Superbrandsa kako bi glasali za neki brend? Ne, to rade samo oni građani koji imaju veze s nominiranim brendovima.

  A da bi brend postao Superbrend, tvrtka mora platiti za članstvo. E sad, tu dolazi ono najzanimljivije.

  Kako je račun tvrtke Superbrands Adriatic d.o.o. blokiran, Drektor Zemljič kaže firmama “čujte, idemo na kompenzaciju. Ja dugujem tvretkama Domus Maris d.o.o. i Stratego d.o.o. neke novce, pa dajte vi njima uplatite te novce”. Tvrtkama je, naravno svejedno kome će platiti, no ne znaju da su tvrtke Domus Maris d.o.o. i Stratego d.o.o. u vlasništvu g. Zemljiča, odnosno njegove supruge.

  I tako tvrtke pomažu pranju novca i bogaćenju Drektora Zemljiča, dok zaposlenici u Superbrandsu strpljivo rade i čekaju “bolja vremena” kad će tvrtka Superbrands Adriatic d.o.o. postati likvidna.. odnosno na Sveto nigdarjevo.

  Ovo sve je vrlo lako provjeriti kroz knjige u računovodstvenom servisu Stipić u Đorđićevoj, koji vodi knjige sasvim legalno, te u samoj firmi, gdje postoji drugi set knjiga. Policija može svemu tome vrlo lako ući u trag. Policiju sam o svemu tome obavijestila, no ne znam je li išta poduzela. Očito nije jer Drektor Zemljič i dalje posluje po starom. Žao mi je samo tih novih namagarčenih zaposlenika.. i ne znaju što ih čeka.

 2. Evo, citiram još jedan komentar iz Poslovnog dnevnika: http://www.poslovni.hr/Forum/lazni-p…px#post1144076

  GSB | profil | korisnik je na listi ignoriranih korisnika | pogledaj poruku
  korisnik od: 25.03.2011.
  [Korisnik je offline] [Novi korisnik foruma]
  ocjena poruke

  zajednica

  moderatori
  ‘Zemljič ne zna tko bi htio naštetiti njemu ili ugledu Superbrandsa’ – stvarno ne zna? Evo da se nadovežem na prvi post pa možda rasvjetlim mutno pamćenje uvaženog g. Zemljiča. Možda se radi o nemalom broju dobavljača kojima je ostao dužan ‘sitne’ svote novca, pa su mu osim svojih usluga dostave uredskog materijala, wc papira, voća poželjeli malo i prodrmati ugled? Ili možda netko od najmodavaca kojima je ostao dužan najmaninu za poslovni prostor? Ili možda netko od desetine zaposlenik, pardon zaposlenica ( naime, uvaženi g. Zemljiča ne zapošljava muške zaposlenike) kojima je ostao dužan 2, 3 ili više mjesečnih plaća, o doprinosima da ne pričamo. Ili možda se porezna uprava odlučila poigrati s ugledom uvaženog g. Zemljiča pa već kada ne može utjerati poreze, prireze onda mu bar može malo oduzeti ono što je uvaženom najvažnije, njegov neokaljeni ugled.
  Ali vratimo se malo na primarno poslovanje g. Zemljiča i njegove velebne međunarodne organizacije. Ista ta organizacija prodaje svoje statuse u zamjenu za madrace kojima je g. Zemljič opremio svoju vikendicu, također status su dobili i telekomunikacijski operateri kojima je uvaženi gospodin eto zaboravio platiti račun par mjeseci pa da kompenzira udjelio im je ‘međunarodno priznat’ status naaajboljeg brenda. Čisto me čudi kako to da elektra, čisotoća, vodovod nisu dobili status jer nemali broj puta i oni su suskratili svoje usluge uvaženom gospodinu nakon što je, eto nekako u silnoj gužvi, zaboravio platiti račun. Isto tako, čudom se čudim, pa gdje točno odlazi novac koji uvaženom gospodinu uplaćuju sve te kompanije koje su se okitile tim priznatim statusom?? Jer kao što je poznato, Superbrands račun je u blokadi više od godinu dana. To vam može potvrditi i uvaženi g. Zemljič koji to kao papiga ponavlja svima svojim dobavljačima, zaposlenicima…. Gdje idu novci koje je uvaženi g. Zamljič trebao uplatiti kao plaću svojim zaposlenicima?? Pa gdje bi išao ako ne u džep uvaženog gospodina. Sve dok velike firme koje su eto baš dobile taj status uplaćuju iznose od 35, 40 ili 60 tisuća kuna (da, toliko dođe taj status) uvaženi g. Zemljič će nastaviti živjeti kao bubreg u loju. I lijepo će uređivati svoju kuću u elitnoj četvrti u Zagrebu, vikendicu u Istri, voziti najskuplji terenac te voditi poslovanje u najstrožem centru grada. Božesačuvaj da uplati nešto poreza i prireza u državni proračun, pa zašto i bi? On, kao uzvišeni slovenac koji živi u maloj primitivnoj Hrvatskoj, pa neće on nama nešto plaćati! I stvarno zašto bi? Sve dok postoje biseri koji će plaćati njegov status, zaposlenici koji neće primati plaću i država koja neće tražiti svoj porez ne vidim razloga da uvaženi g. Zemljič išta promjeni.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here