TDR izvozi gotovo 60 posto proizvodnje

64

Tvornica duhana Rovinj (TDR), iz sastava Adris grupe, više od 58 posto prodaje ostvaruje u izvozu, a s tržišnim udjelom većim od 25 posto vodeći je proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi, izvijestili su iz te tvrtke.

tdr-zgrada-large-midiNapominju kako je 2010. obilježilo jačanje tržišnog položaja TDR-a u cijeloj regiji. Lidersku poziciju TDR ima u Hrvatskoj s oko 80 posto tržišnog udjela te u BiH s oko 38 posto. Tržišni udio TDR-a u Crnoj Gori veći je od 12 posto, na Kosovu 10 posto, u Srbiji i Makedoniji devet posto, dok u Sloveniji iznosi četiri posto. Na tržištu BiH TDR je u 2010. ostvario rekordnu prodaju od 3,6 milijardi komada cigareta, što je rast od 15 posto prema godini ranije. Ostvaren je prihod od 39 milijuna eura.

I u Srbiji je lani ostvarena rekordna prodaja sa više od 1,7 milijardi komada cigareta, a ostvaren je prihod od 18 milijuna eura.

U Crnoj Gori prošle je godine ostvarena prodaja 135 milijuna komada cigareta te je povećan tržišni udio na 12 posto. Na tržištu Kosova prodano je 275 milijuna komada cigareta i ostvareno tri milijuna eura prihoda. U Makedoniji je lani prodano 333 milijuna komada cigareta i ostvaren prihod od približno tri milijuna eura.

TDR je u Sloveniju prošle godine prodao 189 milijuna komada cigareta, što je rast od 10 posto. Ostvaren je prihod od 3,2 milijuna eura ili 18,5 posto više.

TDR svoje proizvode izvozi i u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Iran, gdje je u tijeku gradnja tvornice.

Tvornica u Iranu s radom bi trebala započeti do kraja ove godine, a riječ je o investiciji vrijednoj 30 milijuna eura. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here