Budućnost svjetske maloprodaje

64

kosarica-globus-midiPrenosimo “Međunarodno istraživanje o trgovini mješovite robe“ agencije IGD u kojem je sudjelovalo 250 ispitanika: proizvođača i trgovaca na malo iz više od 40 zemalja

Rezultati istraživanja pružaju nam uzbudljiv uvid u to kako trgovci na malo širom svijeta gledaju na daljnji razvoj trgovačkog sektora u 2011. i u budućnosti.

Globalno mišljenje
Naš je svijet sve više globalan. Financijski i politički sustavi sve su povezaniji, a zračni promet i internet omogućili su pristup gotovo svakom kutku svijeta pa mnogi istražuju mogućnosti poslovanja izvan njihova domaćeg tržišta.

No, možemo li svu tu aktivnost izjednačiti s globalnim načinom razmišljanja, i što je još važnije: hoće li globalizacija maloprodaje mješovite robe potrajati?

Saznanja našeg “Međunarodnog istraživanja o trgovini mješovite robe“ upućuju na optimističan stav koji tvrtke gaje prema svojoj budućnosti.

Više od četiri petine (82%) međunarodnih maloprodajnih kompanija ne strahuje za svoju budućnost, njih više od pola (53%) smatra da će globalna maloprodaja u sljedećih pet godina poslovati bolje od ostatka gospodarstva, a 29% vjeruje da će poslovati slično kao i druge privredne grane.

“Koliko ste sigurni u dobre izglede za globalnu maloprodaju u odnosu na druge grane u sljedećih pet godina?“
– 53% ispitanika misli kako će globalna maloprodaja napredovati u odnosu na druge grane
– 29% njih vjeruje da će napredak u globalnoj maloprodaji biti sličan onome drugih grana
– 10% mišljenja je da će druge grane ostvariti  veći napredak od globalne maloprodaje
– 8% ispitanika nije znalo odgovor na spomenuto pitanje.

Na dodatno pitanje 85% ispitanika odgovorilo je kako očekuje da će se brzina globalne maloprodaje unutar sljedećih pet godina povećati ili ostati na današnjoj razini. Time su potvrdili optimizam vezan uz budućnost sektora.

Za 39% ispitanika, glavno tržište za buduća ulaganja bit će Turska, a Indonezija, Poljska, Južna Afrika i Meksiko također se predviđaju za značajna ulaganja u narednih pet godina.

Cijena, cijena, cijena
Ne iznenađuje da se za privrednu granu tako kompetitivnu kao što je trgovina mješovitom robom, cijene i pritisci troškova pojavljuju kao ključne teme, one koje će oblikovati godine koje dolaze.

Tijekom nadolazećih 12 mjeseci sve se tri glavne prijetnje globalnim maloprodajama odnose na ovo područje. Tek nešto ispod šezdeset posto (59%) najvećom prijetnjom svojem poslovanju u 2011. smatra povećan kompetitivni pritisak na sniženje cijena i promocije, dok gotovo polovina (48%) kao najveći izazov vidi povećanje cijena sirovina i ulaganja.

S druge strane, čak 45% ispitanika  zabrinuto je zbog manje spremnosti potrošača na potrošnju.

Upitani kako će se cijene ulaganja promijeniti tijekom idućih 12 mjeseci, tri četvrtine ispitanika smatra kako će se cijene sastojaka povećati, dok 68% njih smatra da će porasti cijene energenata. Postavili smo pitanje i o troškovima rada. Dok će se na svakom pojedinom tržištu okolnosti razlikovati, 57% ispitanika očekuje kako će ti troškovi u sljedećoj godini ostati isti ili će se smanjivati.

Bez obzira na usredotočenost na cijenu, ona ipak nije jedini faktor koji zaokuplja trgovce na malo. Od početka financijske krize kompanije su poduzele nekoliko koraka za povećanje vrijednosti, a mnogi od njih ne tiču se cijena.

U proteklih 18 mjeseci više od polovine trgovaca (53%) stavilo je veći naglasak na vrijednost brenda, njih 52% ulagalo je u snažniju promociju, a 47% u promotivne pakete i vezanje proizvoda.

Pojavila su se još dva važna faktora. Ukupno 46% ispitanika veću važnost pridaje kvaliteti proizvoda, dok isti postotak ulaže u nove kanale oglašavanja te time daje naslutiti da kompanije u ovoj privrednoj grani istražuju nove načine za isporuku vrijednosti kupcima.

Bitka za format
Mnoge će oči 2011. biti uprte u razvoj formata. Carrefourov izmijenjeni hipermarket, koji je premijeru doživio u rujnu 2010. u Lyonu, kasnije ove godine ulazi u konačnu fazu primjene, što predstavlja ključan događaj na koji valja obratiti pažnju.

Ali bitke za format protegnut će se i puno dalje od toga jer se male samoposluge miješaju s formatom usluge gotove hrane, a i internet trgovina nastavlja svoje postojano napredovanje.

Dok na globalnoj razini budućnost niti jednog formata nije lako predvidjeti, naše istraživanje otkriva neke naznake mogućih smjerova.

Internet trgovine, male samoposluge i diskonti, prema sudionicima našeg istraživanja, bit će glavni dobitnici u 2011., dok presuda još nije donesena za formate hipermarketa i malog supermarketa.

Predviđanja za uslugu gotove hrane i cash&carry formate nisu tako pozitivna jer više ispitanika očekuje kako će se njihov tržišni udio u idućoj godini smanjiti.

Međutim, jedna je stvar jasna, a to je da nas čeka budućnost s više prodajnih kanala. Čak 59% ispitanika smatra da će ključan faktor razvoja trgovine u 2011. predstavljati kupčeva upotreba i online i fizičkih kanala za kupnju.

Kupac je sve umreženiji i sve upućeniji i kao takav, prema 47% ispitanika, on je taj koji će najviše potaknuti razvoj trgovine u 2011. Spojena, oba ova saznanja upućuju na potrebu za većom komunikacijom između kanala kao i na istraživanje novih alata društvenih medija.

Dodatna ključna saznanja istraživanja
Očekuje se da će Tesco i Walmart u sljedećih pet godina preteći druge globalne igrače što se tiče napretka prema globalizaciji, kaže 77%, odnosno 67% ispitanika. Većina kompanija obuhvaćenih istraživanjem (80%) povećala je svoja ulaganja u razvoj novih proizvoda ili ih tijekom posljednjih 18 mjeseci zadržala na istoj razini. Za 34% ispitanika učinkovitost nabavnog lanca nalazi se među tri glavna pitanja koja će biti od ključne važnosti za trgovanje mješovitom robom u narednih pet godina.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here