Drogerije: Specijalizirani asortiman i osoblje

162

Portrait of a smiling blond with shopping bagsKupcima se u drogerijama pruža jedinstven doživljaj kupnje jer je tipičan drogerijski asortiman širi i specijaliziraniji nego u velikim trgovačkim lancima

U drogerijama kupci većinom znaju što traže te ciljano dolaze u kupovinu određenih artikala ili grupe proizvoda. Sukladno tome, prodavači u drogerijama moraju biti stručni i educirani o proizvodima koje nude, jer kupci u drogerijama traže konkretnu informaciju o određenim artiklima, nerijetko prilikom kupovine trebaju savjet i uvijek žele najveću vrijednost za svoj novac.

Bipa, dm, Kozmo, Müller…
U Hrvatskoj su se drogerije pojavile prije otprilike 15 godina, a njihov je udio na tržištu kozmetike i sličnih proizvoda oko 40 posto te iz godine u godinu raste.

To najbolje pokazuje kako hrvatski kupci sve više prepoznaju prednosti kupovine u drogerijama. Trenutno su na hrvatskom tržištu prisutne drogerije Bipa, dm, Kozmo i Müller, i zajedno čine brojku od oko 230 drogerija.

Prva drogerija koja se pojavila u Hrvatskoj bio je dm, koji je u Zagrebu otvorio svoju prvu trgovinu u svibnju 1996. godine.

Od tada su, u proteklih 15 godina, u Hrvatskoj prema visokim dm standardima uređena 132 prodajna mjesta u 54 grada i zaposleno više od 1100 ljudi, a dm i danas drži lidersku poziciju na hrvatskom tržištu.

Drogerije imaju specijalizirani asortiman te stručno i educirano osoblje koje svojim savjetima pomaže kupcima pri odabiru i kupovini. U drogerije ljudi dolaze kupiti kvalitetne proizvode poznatih brendova te traže vrhunsku uslugu, a prije kupovine proizvode mogu isprobavati.

Za svakog i svugdje
Drogerije sve češće direktno komuniciraju s kupcima putem kataloga, interneta ili pošte, kako bi ih pravovremeno obavijestili o pogodnostima koje ih očekuju prilikom kupnje.

Kako bi maksimalno zadovoljile svoje kupce, drogerije osluškuju njihove zahtjeve pri kreiranju posebnih ponuda i otvorenju novih poslovnica.

Upravo zato neki lanci drogerija nove poslovnice ne otvaraju samo u većim gradovima i regionalnim centrima, nego i u manjim gradovima i otocima diljem Hrvatske.

S obzirom na sve izraženije potrebe kupaca za drogerijskom robom, i onim ljudima koji žive izvan velikih gradskih središta treba omogućiti da dođu do tih proizvoda. Tako drogerija Kozmo samo u 2011. godini planira otvoriti čak 20 novih poslovnica.

Otvaranje novih poslovnica strateški je plan i lanca drogerija Müller te im nove poslovnice omogućavaju zdrav i kontinuiran razvoj tvrtke u zemlji i inozemstvu. Trenutno diljem Europe radi oko 600 Müller drogerija, dok je u Hrvatskoj od 2006. godine otvoreno 12 drogerija.

Robne marke
kozmetika-cetkica-001-midiAsortiman drogerija uključuje preparativnu kozmetiku za njegu lica i tijela, proizvode za njegu kose, proizvode za dentalnu higijenu, dekorativnu kozmetiku, parfeme, modni nakit, zdravu hranu, proizvode za bebe, domaćinstvo i hranu za kućne ljubimce.

Drogerija dm drogerie markt nudi i foto program za visokokvalitetnu obradu digitalnih zapisa te vrlo širok asortiman hrane, kozmetike i proizvode za kućanstvo iz ekološkog uzgoja. Posebno su popularne robne marke ekološki uzgojene hrane, koju je upravo dm, među prvima u Hrvatskoj ponudio  kupcima.

Pažljivim odabirom, edukacijom i širenjem asortimana ekološke hrane, dm bilježi veliki porast broja kupaca eko hrane pa je tako u prošloj godini zabilježen  rast od čak 12 posto, dok je 2011. godina započela porastom od oko 17 posto.

Drogerija Bipa također ima velik izbor vlastitih marki proizvoda za njegu lica i tijela te dekorativne kozmetike, a Müller nudi 30 linija vlastite robne marke. Razvoj privatne robne marke jedan je od glavnih planova drogerije Kozmo, a u projekt koji upravo pokreću uključit će najbolje male manufakture i obiteljske obrte iz čitave Hrvatske.

Nagrađeni za vjernost
Većina drogerija redovito priprema razne akcije, dodatne popuste, programe nagrađivanja vjernosti te ostale pogodnosti na kojima grade dugoročan odnos s kupcima.

Dobar primjer takve akcije je Kozmo srijeda u sklopu koje se tjedno odobravaju popusti na određenu kategoriju proizvoda, ili pak Bipine dvotjedne i tjedne akcije s povoljnijim cijenama međunarodnih brendova.

Bipa također ima svoj loyalty program – Bipa Card, kojim kupcima pruža povoljniju kupnju čak 70 proizvoda. Proizvodi se mijenjaju kvartalno i prednost je u tome što vlasnik Bipa Card kartice ima popust u trenu kada postane član te ne mora sakupljati bodove kako bi se popust ostvario.

kozmetika-cetkica-002-midiU Kozmu o akcijama i posebnim ponudama s kupcima komuniciraju putem Facebooka, maila ili u direktnom kontaktu u drogerijama te im se na taj način približavaju i grade kvalitetan dugoročni odnos.

Od kraja 2009. godine dm ima active beauty Svijet prednosti, koji pruža niz pogodnosti – od popusta, knjižica s bonovima i ostalih pogodnosti koje se mogu ostvarivati zahvaljujući kupnji u dm-u.

Sa sigurnošću možemo zaključiti da je drogerijsko tržište u Hrvatskoj u velikom porastu i potrebe kupaca za drogerijskom robom su iz dana u dan sve izraženije. Stručnjaci predviđaju da će Hrvatska uskoro dostići svoje europske susjede, npr. Austriju koja trenutno ima oko 1000 drogerija.

1 COMMENT

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here