FAO: Cijene hrane kliznule s rekordnih razina

50

hrana-vrece-midi1Cijene hrane na tržištima širom svijeta kliznule su u ožujku s rekordnih razina, čime je dokončano osmomjesečno razdoblje njihova rasta, pokazao je u četvrtak objavljeni indeks Svjetske organizacije za hranu (FAO).

Indeks za ožujak spustio se tako na 230 bodova, što je 2,9 posto niže u odnosu na rekordnu razinu iz veljače, ali još uvijek 37 posto više nego u ožujku prošle godine.

“Pad ukupnog indeksa u ožujku donosi dobrodošli predah od kontinuiranog rasta kojem smo svjedočili proteklih osam mjeseci”, rekao je direktor FAO-a za trgovinu i tržište David Hallam. “Bilo bi ipak preuranjeno zaključiti da je riječ o promjeni trenda”, dodao je.

“Moramo vidjeti podatke o sjetvi u sljedećih nekoliko tjedana kako bismo dobili sliku o budućoj razini proizvodnje. No, niska razina zaliha, utjecaj događaja na Bliskom istoku i sjevernoj Africi na cijene nafte i učinak razaranja u Japanu navode na pretpostavku da će se neizvjesnost i snažna kolebanja cijena nastaviti u narednim mjesecima “, rekao je Hallam.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene šećera i ulja, a potom slijede žitarice. Nasuprot tome, mliječni proizvodi i meso poskupjeli su, iako tek neznatno u slučaju mesa, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

Indeks cijena žitarica u ožujku je iznosio 252 boda i bio je 2,6 posto niži nego u veljači, ali i 60 posto viši nego u ožujku 2010. Cijene riže koje nisu obuhvaćene tim indeksom također su pale zbog bogate ponude u zemljama izvoznicama i slabe potražnje za uvozom.

FAO-ov indeks ulja i masnoća pao je u ožujku sedam posto, čime je prekinut devetomjesečni rast.

Indeks cijena šećera u prosjeku je u ožujku pao deset posto u odnosu na rekordne razine u siječnju i veljači i iznosio je 372 boda.

Mliječni proizvodi bilježe pak rast cijena za 1,9 posto, uz vrijednost indeksa od 234 boda. Indeks cijena mesa iznosio je u ožujku 169 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na veljaču.

Svjetska proizvodnja žitarica pala je u 2010., a za 2011. većina pokazatelja ukazuje na rast. To ipak neće biti dovoljno da se napune ispražnjene zalihe, upozorava FAO, zaključujući da bi cijene žitarica trebale ostati na visokim razinama u 2011. i 2012. (H)

1 COMMENT

  1. Of course food deamnd will not be crimped, and may increase substantially with world wide hunger. Demand , in this context, is Bankerspeak for cash in the hands of hungry people. When they get hungry enough, Demand will change meaning and appear at the doors of those very banks in the form of a forced Draft on Account. On account of the bankers, who will be accused of being Crimpsters.Tear Gas Futures are recommended to all savvy investors.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here