Bogoslav Kovač: Odluka o Mercatoru rezultat je političkog pritiska

49

mercator-zastava-large-midi“Odluka regulatora za tržišnu konkurenciju je neobična i rezultat je političkog pritiska“, rekao je ekonomist Bogoslav Kovač za dnevnik Slovenske televizije

Odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje kojom je u utorak Pivovarni Laško (PL) ograničio pravo raspolaganja svojim dionicama Mercatora je politička i rezultat pritiska, izjavio je u utorak za Slovensku televiziju ekonomist Bogoslav Kovač, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.

„Odluka regulatora za tržišnu konkurenciju je neobična i rezultat je političkog pritiska“, rekao je Kovač za središnji dnevnik Slovenske televizije.

Odluka kojom je agencija za tržišno natjecanje u utorak privremeno oduzela pravo slobodnog raspolaganja s 23,34 posto dionica trgovačkog lanca Mercator za koje je najveći interesent bio hrvatski koncern Agrokor, te isto učinila i s dionicama Mercatora kojima raspolažu slovenske banke zapravo znači „odgađanje rješenja“ i predstavlja „vrlo neodgovoran potez“ čija je „kolateralna žrtva“ Pivovarna Laško, ocijenio je Kovač.

Pivovarna Laško u utorak je na vijest iz agencije za tržišno natjecanje prekinula sjednicu nadzornog odbora na kojoj se trebalo odlučiti da li nastaviti pregovore s Agrokorom ili prihvatiti stajalište uprave Mercatora o novom međunarodnom tenderu na kojemu bi se do kraja godine ponudili vlasnički udjeli u Mercatoru kojima raspolažu banke i PL, te izjavila da će se „svim pravnim sredstvima“ zauzimati za svoje interese u vezi s odlukom agencije.

Nije međutim poznato kad bi se nadzorni odbor opet mogao sastati i odlučivati o toj temi jer odluka državne regulatorne agencije zapravo znači da PL svoje dionice ne može prodati bez privole regulatora koji mora ocijeniti bi li prodaja 23,34 posto dionica Mercatora Agrokoru predstavljalo kršenje pravila o konkurenciji, odnosno ne bi li se ostvarila prevelika „vertikalna integracija“ u sektoru trgovine i proizvodnje prehrambenih proizvoda u regiji, budući da Agrokor nije samo trgovačka nego i proizvodna kompanija, javili su slovenski mediji.

Budući da je to postupak koji može trajati više mjeseci, Kovač je rekao da se time nanosi šteta Pivovarni Laško „očito zbog političke odluke da je Pivovarna Laško za nacionalni interes manje važna“ od Mercatora kao vodećeg regionalnog trgovca sa slovenskim brendovima.

No, takva odluka regulatora i odgađanje prodaje četvrtine Mercatora za Pivovarnu Laško znači moguću insolventnost i stečaj jer joj sredinom ove godine dospijeva većina od 450 milijuna eura kredita koje joj banke nisu reprogramirale, upozorio je Kovač.

Po njegovoj je ocjeni također odluka agencija za tržišno natjecanje „neobična“ i zato jer unaprijed mogući ulazak Agrokora u vlasničku strukturu Mercatora smatra spornim s vidika „vertikalne koncentracije“ iako do nje još nije došlo.

„Ako bi takva vertikalna koncentracija bila sporna, onda je još spornije s istog stajališta to što je Pivovarna Laško kao vodeći slovenski proizvođač piva i drugih pića već više godina jedan od najvećih vlasnika Mercatora“, ocijenio je Kovač.

Ljubljanski gradonačelnik i nekadašnji direktor Mercatora Zoran Jankovič (koji prema tvrdnjama medija posjeduje oko 1,5 posto dionica Mercatora) izjavio je u utorak za slovenske medije da rješenja za Pivovarnu Laško i Mercator svakako treba naći, te predložio da država odnosno banke omoguće stvaranje konzorcija u kojemu bi se okupili slovenski proizvođači hrane i poljoprivreda koji bi dugoročnim bankovnim kreditima preuzeli vlasnički paket kojim trenutačno raspolaže Pivovarna Laško. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here