Nastavlja se oporavak svjetske trgovine

31

pascal-lamy-midiObujam svjetske trgovine porast će ove godine za 6,5 posto, čime će se nastaviti oporavak u razdoblju nakon gospodarske krize, ali po znatno nižoj stopi od prošlogodišnjeg rekorda, prognozirala je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija.

Ta se procjena temelji na prognozi rasta svjetskog gospodarstva od 3,1 posto, ističu u WTO-u.

Prošle je godina trgovina mjerena obujmom izvoza porasla čak 14,5 posto, objavio je WTO, revidiravši naviše prethodnu prognozu o rastu u visini 13,5 posto. U razdoblju od 1990. do 2008. prosječna godišnja stopa rasta iznosila je šest posto.

U WTO-u pritom upozoravaju da pojačanu neizvjesnost zbog utjecaja potresa na japansko gospodarstvo i političkih nemira na naftom bogatom Bliskom istoku.

Predsjednik WTO-a Pascal Lamy izjavio je trgovina pomogla svjetskom gospodarstvu da se izvuče iz recesije koja ga je pogodila 2009., kada je izvoz pao 12 posto zbog dramatične gospodarske krize u svijetu. Upozorio je ipak da mnoge bogate zemlje još uvijek osjećaju posljedice krize.

“Visoka nezaposlenost u razvijenim gospodarstvima i oštro stezanje remena u Europi i dalje će hraniti protekcionističke pritiske”, rekao je Lamy.

Sjedinjene Države bilježile su prošle godine 15,4-postotan rast izvoza, u usporedbi sa 14-postotnim padom u godini ranije, čime se otprilike vratio na razine iz 2008.

Japan se također vratio na razine iz razdoblja prije krize, uz 27,5-postotni rast izvoza u prošloj godini, nakon oštrog pada od 24,8 posto u 2009.

Kineski je izvoz prošle godine poskočio za 28,4 posto, nakon 10,5-postotnog pada u 2009.

Zemlje Europske unije povećale su prošle godine izvoz za 11,4 posto dok je u 2009. on pao za 14,5 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here