Posjet novinara tvrtki MEGGLE Hrvatska

54

meggle-proizvodi-largeU organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore dana 6. travnja 2011. godine upriličen je posjet novinara tvrtki MEGGLE Hrvatska d.o.o.

Posjet je organiziran pod temom “Implementacija standarda Europske unije u proizvodnim procesima hrvatske prehrambene industrije“ te su u prvotnoj prezentaciji predstavnici tvrtke pokazali na koji su način prilagodili svoje sisteme proizvodnje i upravljanja kvalitetom i uskladili ih sa europskim standardima.

Kako ne bi sve ostalo na riječima, tom su prilikom okupljeni novinari imali prilike obići proizvodne i skladišne pogone osječke mljekare te se na licu mjesta uvjeriti, na koji se način „stvaraju“ poznati MEGGLE proizvodi.

Novinarima je dobrodošlicu zaželio Branimir Bogdan, prokurist Društva, dok su ih u obilazak vodili Damir Kondor, voditelj proizvodnje i Blaženka Meler, voditeljica odjela upravljanja kvalitetom.

Bogdan je prije svega istaknuo prve korake nakon preuzimanja osječke mljekare od kojih je zasigurno najbitniji bio onaj u visini od oko 87 milijuna kuna investicija, a koje su i omogućile rast i razvoj do današnjeg statusa mljekare.

Uz to restrukturiranje odjela, informacijskog sistema, ali i sistema obrade i opskrbljivanja kupaca – prodajnog tima i distribucijskog lanca. Treći bitan korak je branding MEGGLE-a koji predstavlja izazov svaki dan i ubuduće, no početni su koraci bili baza, određena platforma s koje je ipak lakše gledati u budućnost.

Bogdan je također ponovio činjenicu da, dok je 1998. udio EU kvalitete mlijeka u ukupnom ulazu iznosio oko 42%, u veljači 2011. možemo se pohvaliti s iznad 94%, što je rezultat velikog truda i savjetodavne uloge MEGGLE-a za proizvođače u regiji. Potvrda tome je i prva lista Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, koju je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavilo 20. svibnja 2010. godine što je obveza hrvatskih vlasti i poljoprivrednika prije ulaska u Europsku uniju.

Na listi su osim proizvođača meda, sira, vrhnja, jaja, također po prvi puta bila i sabirališta sirovog mlijeka. Od 24 sabirališta sirovog mlijeka, koji su među prvima uneseni u navedeni Upisnik, sva su sabirališta bila upravo sabirališta kooperanata MEGGLE Hrvatska d.o.o.

U kratkoj prezentaciji tvrtke i njenih početaka na hrvatskom tržištu, MEGGLE Hrvatska d.o.o. pokazala je primjere implementacije pojedinih EU standarda u svojem pogonu, što su većim dijelom novinari mogli vidjeti i tijekom obilaska.

U svojem “pohodu” na EU standarde MEGGLE je koristio tri najbitnija čimbenika: investicije, znanje i strukturu (plan).

Investicije su omogućile postavljanje preduvjeta – posebice tehničkih i tehnoloških, znanje je izvršilo implementaciju postavljenih ciljeva i prilagodbu istih u svrhu najboljeg optimiziranja raspoloživih resursa, dok sve to bez strukture i plana projekta ne bi bilo moguće.

Kao najbitnije zahtjeve Europske Unije na području proizvodnih pogona, a posebice kada govorimo o proizvodnji prehrambenih namirnica istaknuli su Sustav osiguranja kvalitete i sljedljivost proizvoda.

Kvaliteta je svakako najveći prioritet i čimbenik oko kojeg se ne može pregovarati, ali jednako je bitno da se svaki proces može dokumentirati. Dokumentiranje je i jedna od osnova procesa sljedljivosti, koji osigurava da se svaki proizvod kod krajnjeg kupca može pratiti do sirovine, tako reći “do krave”.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here