Posjet novinara tvrtki MEGGLE Hrvatska

meggle-proizvodi-largeU organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore dana 6. travnja 2011. godine upriličen je posjet novinara tvrtki MEGGLE Hrvatska d.o.o.

Posjet je organiziran pod temom “Implementacija standarda Europske unije u proizvodnim procesima hrvatske prehrambene industrije“ te su u prvotnoj prezentaciji predstavnici tvrtke pokazali na koji su način prilagodili svoje sisteme proizvodnje i upravljanja kvalitetom i uskladili ih sa europskim standardima.

Kako ne bi sve ostalo na riječima, tom su prilikom okupljeni novinari imali prilike obići proizvodne i skladišne pogone osječke mljekare te se na licu mjesta uvjeriti, na koji se način „stvaraju“ poznati MEGGLE proizvodi.

Novinarima je dobrodošlicu zaželio Branimir Bogdan, prokurist Društva, dok su ih u obilazak vodili Damir Kondor, voditelj proizvodnje i Blaženka Meler, voditeljica odjela upravljanja kvalitetom.

Bogdan je prije svega istaknuo prve korake nakon preuzimanja osječke mljekare od kojih je zasigurno najbitniji bio onaj u visini od oko 87 milijuna kuna investicija, a koje su i omogućile rast i razvoj do današnjeg statusa mljekare.

Uz to restrukturiranje odjela, informacijskog sistema, ali i sistema obrade i opskrbljivanja kupaca – prodajnog tima i distribucijskog lanca. Treći bitan korak je branding MEGGLE-a koji predstavlja izazov svaki dan i ubuduće, no početni su koraci bili baza, određena platforma s koje je ipak lakše gledati u budućnost.

Bogdan je također ponovio činjenicu da, dok je 1998. udio EU kvalitete mlijeka u ukupnom ulazu iznosio oko 42%, u veljači 2011. možemo se pohvaliti s iznad 94%, što je rezultat velikog truda i savjetodavne uloge MEGGLE-a za proizvođače u regiji. Potvrda tome je i prva lista Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, koju je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavilo 20. svibnja 2010. godine što je obveza hrvatskih vlasti i poljoprivrednika prije ulaska u Europsku uniju.

Na listi su osim proizvođača meda, sira, vrhnja, jaja, također po prvi puta bila i sabirališta sirovog mlijeka. Od 24 sabirališta sirovog mlijeka, koji su među prvima uneseni u navedeni Upisnik, sva su sabirališta bila upravo sabirališta kooperanata MEGGLE Hrvatska d.o.o.

U kratkoj prezentaciji tvrtke i njenih početaka na hrvatskom tržištu, MEGGLE Hrvatska d.o.o. pokazala je primjere implementacije pojedinih EU standarda u svojem pogonu, što su većim dijelom novinari mogli vidjeti i tijekom obilaska.

U svojem “pohodu” na EU standarde MEGGLE je koristio tri najbitnija čimbenika: investicije, znanje i strukturu (plan).

Investicije su omogućile postavljanje preduvjeta – posebice tehničkih i tehnoloških, znanje je izvršilo implementaciju postavljenih ciljeva i prilagodbu istih u svrhu najboljeg optimiziranja raspoloživih resursa, dok sve to bez strukture i plana projekta ne bi bilo moguće.

Kao najbitnije zahtjeve Europske Unije na području proizvodnih pogona, a posebice kada govorimo o proizvodnji prehrambenih namirnica istaknuli su Sustav osiguranja kvalitete i sljedljivost proizvoda.

Kvaliteta je svakako najveći prioritet i čimbenik oko kojeg se ne može pregovarati, ali jednako je bitno da se svaki proces može dokumentirati. Dokumentiranje je i jedna od osnova procesa sljedljivosti, koji osigurava da se svaki proizvod kod krajnjeg kupca može pratiti do sirovine, tako reći “do krave”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *