Predstavljeno godišnje izvješće HPA

21

hpa-wideHrvatska poljoprivredna agencije (HPA) u ovoj će godini svoje aktivnosti usmjeriti ka daljnjem ažuriranju i razvoju registra domaćih životinja, provedbi uzgojnih programa te jačanju kvalitete domaćih proizvoda, istaknuo je ravnatelj HPA Zdravko Barać na predstavljanju izvješća agencije za 2010. godinu.

HPA tako priprema projekte obilježavanja mesa, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda kontroliranog podrijetla i kvalitete, kazao je napominjući kako bi ove godine trebao početi s radom laboratorij za ispitivanje kvalitete meda.

Barać je istaknuo kao će HPA i dalje biti servis i potpora poljoprivrednim proizvođačima, posebice onima u stočarskom sektoru.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković je istaknuo kako je pred Hrvatskom izazov ulaska u EU te kako se danas zaključuje poglavlje o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ponovio je kako Ministarstvo nizom mjera pomaže poljoprivrednicima da se što bolje pripreme za taj izazov, a najavio je i kako bi ovaj tjedan na Vladu trebao ići zakon o poljoprivrednom zemljištu koji treba omogućiti stočarima da lakše dođu do poljoprivrednih površina.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća HPA za 2010., broj krava prošle je godine u odnosu na godinu ranije smanjen za 6,8 posto na 209,3 tisuće, a proizvodnja mlijeka smanjena je sa 675 milijuna litara u 2009. na 624 milijuna litara u prošloj godini.

Istodobno je povećan udio mlijeka EU kvalitete sa 79,9 posto na 83,2 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here