Prodaja Mercatora: Rok za odluku je petak

38

mercator-prodavaonica-ftdU petak 15. travnja istječe važnost obvezujućih ponuda koju su predali Agrokor, te fondovi MidEuropa Partners i Warburg Pincus

U petak istječe rok do kada bi se uprava prezadužene Pivovarne Laško (PL) morala odlučiti o mogućoj prodaji svog 23,34 postotnog udjela u trgovačkom lancu Mercator, a slovenski mediji u srijedu navode da odluke o tome još nema.

U petak 15. travnja istječe važnost obvezujućih ponuda koju su predali Agrokor, te fondovi MidEuropa Partners i Warburg Pincus, a do kraja mjeseca i bankovne garancije koje su priložili uz svoje ponude.

Uprava PL-a i dalje “važe” ponude, te razmišlja kada, kako i kome prodati četvrtinu dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navodi ljubljansko Delo.

U ovom trenutku, navodi list koji je i sam u 100-postotnom vlasništvu Pivovarne Laško, postoje dvije opcije: prihvaćanje jedne od triju prispjelih ponuda ili zaustavljanje cijelog postupka i ponovni međunarodni natječaj na kojemu bi se uz dionice Mercatora kojima raspolaže PL u paketu ponudile i dionice u vlasništvu 15-ak banaka kojima PL duguje 450 milijuna eura.

Potonje rješenje predložila je nedavno uprava Mercatora koja je nesklona mogućnosti da u njegovu vlasničku strukturu uđe regionalni konkurent Agrokor makar je on prema pisanju slovenskih medija dao najbolju ponudu od 206 eura za dionicu.

List navodi da je direktor PL-a Dušan Zorko spreman pristati na ideju Mercatora da se zajedno s bankama dionice Mercatora prodaju u većinskom paketu kako bi se postigla bolja cijena, ali samo ako banke produže reprogram dugova Pivovarne Laško koji inače istječe sredinom ove godine.

Ljubljanski list Dnevnik tvrdi da je Agrokor u pismu nekim bankama-suvlasnicama Mercatora ponudio da će njihove dionice otkupiti po 206 eura, po istoj cijeni koju je ponudio Pivovarni Laško, čime želi spriječiti otkazivanje sadašnjeg postupka prodaje dionica koje nudi PL, te da to dokazuje teze kako je krajnji cilj Agrokora “neprijateljsko” preuzimanje većinskog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here