Slovenski regulator privremeno zabranio prodaju dionica Mercatora

24

mercator-zastava-logo-large-midiSlovenski ured za zaštitu tržišnog natjecanja u utorak je donio rješenje kojim je skupini Pivovarna Laško (PL) ograničio slobodno raspolaganje dionicama trgovačkog lanca “Mercator”.

Kao razlog za takav potez, kako navode slovenski mediji, ured je naveo sporno djelovanje tvrtki u okviru Pivovarne Laško kad su 2009. godine “usklađenom akcijom” smijenile dotadašnji nadzorni odbor “Mercatora”.

Odluka ureda, koja zapravo znači trenutačnu zabranu prodaje dionica, donesena je istog dana kad je nadzorni odbor PL-a trebao odlučivati o tome hoće li prihvatiti ponudu Agrokora o kupnji 23,34 posto dionica Mercatora kojima raspolaže prezadužena Pivovarna Laško ili pristati na raspisivanje novog međunarodnog tendera na kojemu bi se zainteresiranima zajedno ponudile dionice Mercatora kojima raspolažu PL i skupina banaka, kako bi se za natpolovični dio “Mercatora” od budućeg kupca osigurala bolja, premirana cijena po dionici.

Slovenski mediji navode da današnje odluka državnog regulatora praktično znači zamrzavanje odluke o prodaji Mercatorovih dionica jer je ograničenje raspolaganja dionicama Mercatora regulator donio i za šest slovenskih banaka-suvlasnika Mercatora: Novu Ljubljansku banku (NLB), Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), Abanku, Banku Celje, Gorenjsku banku i banku Koper.

Zabrana slobodnog raspolaganja dionicama Mercatora za skupinu PL i spomenute banke već je na snazi i praktično znači da će one svoje udjele u Mercatoru eventualno moći prodati samo uz suglasnost ureda, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Mediji navode da su se u Pivovarni Laško već pojavila upozorenja kako bi ovakva odluka regulatora mogla ugroziti njihovu solventnost. PL bankama duguje 450 milijuna eura, a njihov veći dio dospijeva 30. lipnja ove godine.

PL je, navode slovenski mediji, računala da će prodajom Mercatorovih dionica u okviru dezinvestiranja otplatiti skoro polovicu tog duga, kako bi joj banke reprogramirale preostala potraživanja.

U uredu za zaštitu tržišnog natjecanja nije se trenutno mogla dobiti izjava o smislu i značenju današnje odluke o zabrani raspolaganja dionicama Mercatora PL-u i slovenskim bankama.

Kako je upravo javila slovenska tiskovna agencija STA, nadzorni odbor Pivovarne Laško je neposredno pred glasovanje o mogućoj prodaji udjela u Mercatoru prekinuo sjednicu. Smatra se da je najvjerojatnije razlog za prekid sjednice, za koju se još ne zna kada će biti nastavljena, odluka ureda za zaštitu tržišnog natjecanja zbog koje će se tražiti pravno mišljenje.

Dionice Mercatora na ljubljanskoj su burzi dobile u utorak na vrijednosti 4,27 posto, što je znatno povećanje u odnosu na cijenu dionica iz proteklog tjedna, te je njezina trenutna vrijednost 172,5 eura. Indeks ljubljanske burze se danas povećao za 2,16 posto, a najviše su poskupile upravo dionice Mercatora. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here