Vinima Badela 1862 priznanja na ocjenjivanju u Italiji

66

badel-1862-korlat-syrahNa jednom od najselektivnijih i najrigoroznijih ocjenjivanja vina u svijetu, Vinitaly 2011 u Veroni, vino Badela 1862 Korlat Syrah berba 2007. u konkurenciji od preko 3700 uzoraka osvojio jednu od 16 Velikih zlatnih medalja.

Riječ je o 19. svjetskom ocjenjivanju, International Wine Competition – VINITALY 2011., koje je održano od  28. ožujka do 01. travnja, a vina Badela 1862 osvojila su:
– veliku zlatnu medalju za Korlat Syrah berbe 2007., Vinarije Benkovac;
– zlatnu medalju za Sauvignon Daruvar berbe 2009., Vinarija Daruvar;
– specijalno priznanje za Korlat Merlot berba 2007., Vinarije Benkovac;
– specijalno priznanje za Korlat Cabernet Sauvignon berba 2007., Vinarije Benkovac.

Ocjenjivanje je održano pod pokroviteljstvom Međunarodnog ureda za vino i lozu (OIV) te Međunarodnog udruženja enologa.

Osvojene medalje imaju dodatnu vrijednost jer je Vinitaly jedno od najselektivnijih i najrigoroznijih na svijetu, te dodjeljuje samo po jednu veliku zlatnu, zlatnu, srebrnu i brončanu medalju za svaku kategoriju vina koja se ocjenjuje, a sva ostala vina koja osvoje dovoljan broj bodova dobivaju priznanje.

Ukupno 20 najbolje ocijenjenih vina u određenoj kategoriji dodatno se ocjenjuju i to kod tri različite ocjenjivačke komisije te vina koja tada budu najbolje ocijenjena dobivaju veliku zlatnu, zlatnu, srebrnu i brončanu medalju.

Od 3720 boca od 1000 različitih proizvođača vina iz 30 zemalja svijeta prijavljenih na ovo ocjenjivanje samo njih 71 dobiva medalju, svako u svojoj kategoriji. Ukupno je dodijeljeno 16 velikih zlatnih medalja, 17 zlatnih, 19 srebrnih i 18 brončanih medalja.

Zanimljivo je istaknuti da su vina Korlat svoju promociju doživjela prije tri mjeseca i već su osvojila svoju drugu međunarodnu nagradu. Položaj Korlat sa 103 hektara novozasađenih vinograda nalazi se blizu Benkovca, a vinogradi su zasađeni na “osvojenim” kamenim terenima krša i makije. Loza raste iz bijelog šljunka koji čuva vlagu u dubini, a odbija sunčeve zrake na grozd i pojačano ga zagrijava. To daje posebna vina s više od 14% volumnog alkohola.

badel-1862-sauvignon-daruvar2009-vrhunskoKorlat Syrah berba 2007. vinarije Benkovac Badela 1862, snažno je vino, bogato aromama i bogate boje, a odležalo je u barrique bačvama. Korlat Syrah duboke je tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture. Začinjen je aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica uz arome kave, crne čokolade te diskretne arome duhana. Vino je živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo. Na ocjenjivanju Vinalies Internationales 2011. u Parizu osvojio je srebrnu medalju.

Zlatni Sauvignon Daruvar berba 2009. dolazi iz posebno odabranih vinograda. To je vino jasne zelenkasto-žute boje, u čijim se profinjenim aromama isprepliću sortni mirisi bazge s aromama egzotičnog voća. Na okus je mekan, pun, a mirisi se ugodno nastavljaju i u okusu. After taste je dug, voćan i svjež. Nije čudo da je osvojilo i vinske stručnjake u Europi. Ovo je međunarodno najnagrađivanije hrvatsko vino. Ovo mu je deseta međunarodna medalja od 2006. godine., a ove je godine već osvojio srebrnu medalju u Parizu –  Vinalies Internationales 2011.

Korlat Merlot berba 2007. je tamno crvene boje, snažne i bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano začinskim aromama. Vino je nagrađeno srebrnom medaljom na Vinalies Internationales 2011.

Korlat Cabernet sauvignon berba 2007. izrazito je tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu okružuje ga bogatstvo raznih aroma poput šljiva, borovnica i najizraženiji je crni ribiz, te začinske note.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here