Živjeli blagdani!

100

uskrsnja-kosarica-midiS obzirom da Uskrs ove godine dolazi tri tjedna kasnije nego 2010. godine, trgovci imaju dovoljno vremena i mogućnosti za organiziranje dodatnih uskršnjih akcija i sniženja koje u konačnici omogućuju dodatnu zaradu

Većina trgovaca već je počela s pripremama i spremno će dočekati razdoblje uskršnjih blagdana. Uz prigodni uskršnji asortiman tradicionalnih blagdanskih proizvoda kao što su uskršnje šunke, pince, kolači, artikli za pripremu kolača, kupci će na većim prodajnim mjestima pronaći i široku ponudu uskršnjih dekoracija za blagdansko uređenje stola i doma.

Neki trgovci iskoristit će ovo blagdansko razdoblje kako bi na najbolji mogući način, cijelim nizom aktivnosti koje su usmjerene na kupca, ostvarili što bolji promet, ali i zadovoljstvo kupaca.

Sve po planu
Industrija robe široke potrošnje iznimno je pogodna za korištenje sezonalnosti i fenomena darivanja u povećanju prodaje. Sezonalnom prodajom i fenomenom darivanja, koji se veže i uz blagdan Uskrsa, treba upravljati planski i kreativnim promišljanjem ukoliko se želi profitirati.

Stručnjaci tvrde da se sezonalnost ne smije događati sama od sebe, nego je treba znati predvidjeti i njome upravljati kako bi se maksimizirali njeni efekti.

Proizvođači i trgovci moraju poznavati svoje potrošače, njihove želje i navike te im moraju pravovremeno iskomunicirati prigodne aktivnosti u vrijeme sezonalnog darivanja.

Najčešći oblici blagdanskih aktivnosti za potrošače su gratis proizvodi u kombinaciji s blagdanskim aplikacijama na ambalaži, blagdanska ambalaža, dodavanje blagdanskih aplikacija na postojeća pakiranja, povezivanja s drugim proizvodima, prigodne nagradne igre te promocije na prodajnom mjestu kao i prigodna cjenovna politika.

Skromno?
Procijenjena potrošnja za mjesec travanj, kada obično “pada” Uskrs, iznosi oko 1000 tona šunke i oko 75 milijuna komada jaja. Iako je zbog krize opala kupovna moć građana, možemo biti sigurni da će se svatko potruditi da na blagdanskom stolu ima kuhanu šunku, jaja, mladi luk, hren i uskrsne kolače.

Prema provedenoj anketi čak više od 90 posto ispitanika obavezno će imati uskrsni doručak i ručak, ali oko 56 posto naših ispitanika planira štedjeti pri kupovini namirnica. Isto tako, 57 posto ispitanika će namirnice potrebne za pripremu blagdanskih stolova kupovati u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima.

To samo dokazuje da bi ponajviše veliki trgovci trebali prepoznati potencijal blagdanske kupovine i potruditi se da svojim kupcima omoguće najširu ponudu po najpovoljnijim cijenama.

Bar jedan zeko

Segment blagdanske kupovine koji bi mogao izvući deblji kraj su prvenstveno pokloni. Iako se, kao što smo već spomenuli, fenomen darivanja veže i uz blagdan Uskrsa zbog loše financijske situacije neki će ga morati “zaobići”.

Nadamo se da će barem oni najmlađi biti sretne ruke i da će u gnijezdu pronaći barem jednog čokoladnog zeku ili jaje. Za to će se pobrinuti konditori, koji već tradicionalno svake godine pripremaju široku ponudu najrazličitijih uskrsnih poslastica po akcijskim cijenama.

kolaci-midiDomaći kolači
Iako je čokolada glavna uskršnja kategorija, nije za previdjeti i druge kategorije proizvoda koje predstavljaju odličan potencijal za rast prometa u to doba godine. U posljednje vrijeme potrošači su sve skloniji samostalnoj pripremi kolača i slastica te bi zato trgovci trebali posebnu pozornost obratiti upravo na proizvode za pripremu kolača i dodatke za kolače.

Interes potrošača za te proizvode posebno je izražen u blagdansko vrijeme, kada imaju više slobodnog vremena i s obitelji i prijateljima pripremaju poslastice za blagdanski stol. Iz godine u godinu ukupno tržište proizvoda za pripremu kolača tijekom uskršnjih blagdana raste tako da predstavlja veliku priliku za maloprodaju.

uskrsnja-kosarica-tabelaJeftinija uskršnja košarica
Suprotno očekivanjima, većina proizvoda, izuzev kruha i sastojaka potrebnih za pripremu kolača poput brašna, ulja, šećera itd., pojeftinila je u odnosu na prošlu godinu.

Uskršnja košarica, prema ovogodišnjem izračunu, pažljivim odabirom može iznositi oko 25 kuna manje u odnosu na prošlogodišnji izračun Uskršnje košarice SSSH.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here