Badel 1862 smanjio gubitak

173

badel-1862-logo-midiTvrtka Badel 1862 u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto gubitak od 6,96 milijuna kuna, što je višestruko manji gubitak u odnosu na prošlu godinu te je manji od planiranog gubitka za prvo tromjesečje u kojem se sezonski ostvaruju najlošiji rezultati u poslovanju tvrtke, kao i ostalih društava u branši, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Badel bilježi značajne pozitivne pomake u prvom tromjesečju ove godine, koji su rezultat provođenja programa restrukturiranja, ističu iz Badela i kao glavne karakteristike u odnosu na prvi lanjski kvartal navode značajan rast prihoda od prodaje i smanjenje poslovnih rashoda, kao i pozitivan rezultat iz osnovne aktivnosti.

U prvom tromjesečju ove godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 68,2 milijuna kuna i rasli su u svim kategorijama proizvoda, osim u prodaji vina na domaćem tržištu.

Rezultati prodaje bitno su bolji od rezultata u istom razdoblju prošle godine, kao i od planiranih prihoda sukladno planu poslovanja za 2011., navode iz Badela.

Početkom ožujka ove godine izvršeno je i formalnopravno pripajanje društva Eurobev tvrtki Badel 1862, pa su u izvješću konsolidirani svi rashodi ovih društava, što nije bio slučaj prethodne godine (za razliku od prihoda koji su se obzirom na prodaju preko Badela iskazivali kao ostvareni prihodi u društvu Badel 1862 d.d.), napominje se u priopćenju.

Zajedno s rashodima Eurobeva ostvareni su rashodi u iznosu 66,42 milijuna kuna i manji su za 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rezultat iz osnovne djelatnosti je pozitivan i iznosi 1,78 milijuna kuna i bolji je odnosu na prošlu godinu za 14,54 milijuna kuna, a također je bolji i u odnosu na planirani operativni rezultat, ističu iz Badela.

Financijski rashodi i dalje su veći od financijskih prihoda jer Badel opterećuju izuzetno visoke kamate, iako su i one smanjene za 3,58 milijuna kuna, naglašavaju iz Badela u kojem dovršenjem procesa dokapitalizacije tvrtke po modelu C očekuju bitno smanjenje ovih rashoda.

Iz ostvarenih rezultata vidljivo da se poslovanje društva stabiliziralo, da su pozicije na tržištu očuvane i da je provođenje restrukturiranja dalo prve rezultate, ocjenjuju u Badelu.

Daljnjim provođenjem planova i Programa restrukturiranja te osobito Provedbom Odluke Vlade o vlasničkoj i financijskoj konsolidaciji Badela koja je u tijeku usuglašavanja i prilagodbi, Badel ubrzano izlazi iz poslovne krize koja je snažno obilježila poslovanje u 2009. i 2010. godini.

Situacija u likvidnosti i dalje je otežana te je normalizaciju moguće očekivati tek potpunim provođenjem dokapitalizacije i vlasničkog restrukturiranja, ističe se u priopćenju. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here