Danski analitičari hvale Agrokorove rezultate

45

agrokor-ulaz-midiZa razliku od slovenskog Dnevnika, koji je objavio rezultate Todorićeva koncerna za 2010. i izračunao da bi bez državnih potpori bio u gubitku, analitičari Jyske banke, koja prati Agrokorovo poslovanje za investitore u obveznice, pohvalili su njihove rezultate

Ukupni prihod koncerna Agrokor u većinskom vlasništvu obitelji Todorić prošle godine dosegnuo je 26,5 milijardi kuna, a neto dobit 160 milijuna kuna. Ako se usporede s godinom ranije, Agrokorovi prihodi pokazuju stagnaciju bilježeći tek 0,1 posto rasta.

Rast operativne marže najviši u povijesti
No operativna dobit mjerena EBITDA-om (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) porasla je 10,5 posto, na 2,4 milijarde kuna. Analitičari danske Jyske banke, koja prati i analizira Agrokorovo poslovanje za investitore u obveznice koncerna, pohvalili su rezultate.

“Rast operativne marže od 9,1 posto u 2010. najviši je u povijesti kompanije”, pišu u izvješću investitorima u kojem se posebno naglašava činjenicu da je restrukturiranje poslovanja u Srbiji prvi put nakon 2005. imalo pozitivan doprinos operativnoj dobiti.

Stagnaciju prihoda analitičari Jyske banke objašnjavaju deprecijacijom srpskog dinara prema vrijednosti kune i ukazujući istodobno na to da bi uz konstantan tečaj prihodi bilježili 1,8 posto rasta.

U 2010. investicije Agrokora iznosile su 1,6 milijardi kuna ili 300 milijuna kuna više nego u 2009, zahvaljujući čemu je ukupni dug porastao na 10,1 milijardu kuna, a financijska poluga na 3,8 puta. (Tportal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here